Malo je dana u svjetskoj povijesti za koje svi znaju, a bili sigurni što je Dan D ili ne, sigurno ste negdje čuli za dan koji je promijenio svijet. Krenulo je "idilično". U divljoj prirodi Gallowaya na jugozapadu Škotske dogovarala se taktika za ogromnu vojnu operaciju - bitku za Normandiju između nacističke Njemačke i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Zašto baš 6. lipnja 1944. godine?

Prije osamdeset godina Knockinaam Lodge, tada privatna rezidencija, bio je mjesto tajnog strateškog sastanka britanskog premijera Winstona Churchilla i generala Dwighta Eisenhowera, savezničkog vrhovnog zapovjednika.

Kada su dogovoreni detalji i kada je pala odluka da se kreće svim snagama na nacističku Njemačku, trebalo je odabrati ime operacije i datum početka akcije.  Sastanak je, pokazuje povijest, imao presudnu ulogu u promjeni tijeka rata. Dan D iscrpio je njemačke resurse i na kraju doveo do oslobođenja zapadne Europe.

Skulptura na plaži Omaha (Saint-Laurent-sur-Mer) Skulptura na plaži Omaha (Saint-Laurent-sur-Mer) (Foto: Shutterstock)

Datum početka operacije Overlord nije odabran slučajno - tog je dana bio pun mjesec, koji je osvjetljavao put zrakoplovima noću, a razdoblja oseke i plime odigrala su jednako važnu ulogu u iskrcavanju. Saveznicima je u startu operacije trebala oseka kako bi lakše pogodili prepreke koje su Nijemci postavili u moru, a nagli dolazak plime osigurao je da se ne nasukaju s plovilima i vozilima te da se lakše iskrcaju na plaže.  

Zašto naziv Dan D?

I danas je "dan D" izraz koji ćemo reći za neki važan ili značajan dan, odnosno dan kada bi se nešto trebalo promijeniti, no kako je dobio ime?

Budući da se vojna strategija planirala u najvećoj tajnosti, početak invazije imao je kodni naziv "D" (od engl. day), a svi ostali dani, prije i poslije njega, označavani su sa "D +" i "D −". Dulje od godinu dana saveznici su smišljali taktiku najvećeg zračno-pomorskog desanta u povijesti. Uspjeh te ogromne operacije bio je i početak konačnog pada Hitlera, a sam Drugi svjetski rat završio je nepunu godinu nakon toga. 

Bunkeri na Črnomercu: Povijest, smeće i zaborav na putu između stanice i dućana Bunkeri na zagrebačkom Črnomercu - 28 Bunkeri na zagrebačkom Črnomercu - 27 Bunkeri na zagrebačkom Črnomercu - 25 +31 Bunkeri na zagrebačkom Črnomercu - 24

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju