Neki koji se nađu u brežuljkastom kraju Gallowaya na jugozapadu Škotske vide prekrasnu divljinu prirode, šume i grebene u punom sjaju te vijugave stazice koje nestaju u daljini, a drugi vide mjesto na kojem je dogovoren plan oko Dana D - bitke za Normandiju između nacističke Njemačke i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Na obale Normandije šestog lipnja 1944. godine iskrcala se saveznička vojska. Datum početka goleme operacije nije odabran slučajno - tog je dana bio pun mjesec, koji je osvjetljavao put zrakoplovima, a jaka plima je olakšala brodovima prelazak preko eventualnih prepreka u moru.

Prije otprilike 75 godina Knockinaam Lodge, tada privatna rezidencija, bio je mjesto tajnog strateškog sastanka britanskog premijera Winstona Churchilla i generala Dwighta Eisenhowera, savezničkog vrhovnog zapovjednika. Sastanak je, pokazuje povijest, imao presudnu ulogu u promjeni tijeka rata. Dan D iscrpio je njemačke resurse i na kraju doveo do oslobođenja zapadne Europe.

BBC piše kako su stariji stanovnici potvrdili da je Churchill sletio hidroavionom u Knockinaam Lodge i proveo ondje dvije noći. Kako kažu, general Eisenhower sletio je u obližnji Turnberry i odvezao se do skrivene rezidencije. Kako pišu na svojim stranicama, upravo su ondje državnici razrađivali detalje o ključnoj operaciji.

Knockinaam Lodge sagrađen je još 1869. godine za potrebe lova. Danas radi kao hotel koji poziva goste da se odmore i vrate energiju uživajući u prirodi i pogledu na more, ne skrivajući uzbudljivu prošlost.

Drugačiji njemački grad u kojem bismo rado proveli svaki produženi vikend Heidelberg - 1 Heidelberg - 2 Heidelberg - 3 +2 Heidelberg - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju