Ukoliko planirate autom prema Gaudijevom gradu, dobro bi bilo imati na umu kako gradske vlasti stavljaju restrikcije na aute koji više zagađuju. Radi se o automobilima na benzin registriranima prije 2000. godine, ali i o autima s dizelskim motorima, registriranim do 2006., koji od sljedeće godine više neće biti dobrodošli na ulicama Barcelone.

Takvi automobili neće moći na većinu ulica radnim danom od 7 ujutro do 20 sati navečer, a otprilike će ova mjera pogoditi 50 tisuća automobila. Restrikcije se odnose i na kombije, autobuse, kamione, a ovime se zagađenje trebalo smanjiti za 15 posto.

Prema dostupnim podacima, zrak u gradu je prilično loše kvalitete, pa čak ima i utjecaj na smrtnost prerano rođene djece.

Područje u kojoj će ovi automobili biti zabranjeni proteže se na čak 95 kilometara kvadratnih. Nadzor će se provoditi pomoću 150 kamera, a prekršitelje čeka novčana kazna u iznosu od 100 do 500 eura. Za privikavanje vozači imaju tri mjeseca, te se tad prekršitelji neće kažnjavati, već samo upozoriti pisanim putem.

Moratorij od godinu dana čeka i vlasnike dostavnih vozila, ali i vlasnike ostalih starih automobila koji nedovoljno zarađuju. Tako će svatko tko godišnje uprihodi manje od 8 tisuća eura, moći svoj stari automobil još godinu dana bezbrižno voziti barcelonskim prometnicama.

Treba se samo raspitati: Gdje u Parizu jesti i pritom ne bankrotirati? Pariz Pariz Pariz +0 Pariz - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju