Sperlinga je neobično selo smješteno na obroncima planine Nebrodi u srcu Sicilije, niti kilometar udaljeno od mora, u kojemu živi tek 700 stanovnika. Na službenom je popisu najljepših sela u Italiji, a ime mu dolazi od grčke riječi “Spelonca” – špilja. Čitavo je selo, naime, uklesano u stijenu od mekog pješčenjaka, jednako kao i dvorac na vrhu brda prema kojem uske uklesane uličice i streme.

Selo Sperlinga je naseljeno gotovo tisuću godina, a njegovi mještani žive u kućama koje su također ukopane u stijenu i zapravo su sličnije pećinama. Zbog posebnosti gradnje, autohtoni srednjovjekovni izgled sela dobro je očuvan, zapravo netaknut, pa je šetnja njime nesvakidašnji spoj drevnoga i suvremenog.

Sperlinga, kao i njegov neobičan dvorac, normanskog su podrijetla, a i danas se u selu govori Galloitalico, koji ostali Sicilijanci ne razumiju, jer je taj dijalekt nastao miješanjem talijanskog i keltskih jezika, a na Siciliju je stigao u 11. stoljeću kada se dosta sjevernjaka doselilo na otok. Nekadašnje bizantske nekropole u prvim su se stoljećima od doseljavanja u Sperlingu koristile također kao grobnice, ali kasnije su pretvorene u kuće i u njima su ludi živjeli sve do druge polovice 20. stoljeća.

Selo uklesano u povijest

Samo selo sastoji se od 50-ak pećina, a dvorac je prvenstveno služio kao sigurno utočište tijekom napada. Svoju je funkciju opravdao u 13. stoljeću kada je Sperlinga čitavu jednu godinu odolijevala napadima prije negoli je dospjela u ruke kralja Aragona, novoga vladara Sicilije.

Sperlinga, Sicilija - 7 Sperlinga, Sicilija - 7 (Foto: Shutterstock)

Špilje ispod dvorca služile su kao skladišta, ali i kao zatvorske ćelije. Do njih se, kao i do špilja u kojima se živi ili se živjelo dolazi stepenicama i uličicama uklesanim u pješčanu stijenu. Čitavo selo zapravo je sustav umjetnih pećina koje i danas kriju zanimljive detalje, poput arheoloških nalazišta Contrada Rossa i Peirito, gdje su se vjerojatno pokapali rani kršćani ili dvanaest malih niša u pješčanim zidovima, s međusobnim razmacima koji se povećavaju od prve prema zadnjoj, za koje neki spekuliraju da bi se moglo raditi o nepoznatom sustavu mjerenja vremena.

Talijanska je vlada otkupila neke špilje i pretvorila ih u muzej, a i dvorac je otvoren za posjetitelje koji, osim što mogu uživati u pogledu s vrha brda i obići "tipične" dvorske odaje, mogu razgledati i skladišta, zatvor, cisterne za kišnicu uklesane duboko u stijene. U nekim "stambenim" špiljama u okviru muzeja zainteresirani mogu pogledati i bogatu etnografsku zbirku, a čak tri crkve u malom, uobičajene su postaje obilaska. I okolica Sperlinge odlikuje se velikom ljepotom. Šuma Sperlinga zaštićeno je područje, a "Knežev park" bogat je mediteranskim biljem.

Sperlinga je danas nezaobilazna turistička atrakcija i mjesto koje ne biste trebali preskočiti kada ste na Siciliji, a dok ste tamo, povijest možete i okusiti. Obavezno probajte frascatelu, tradicionalno jelo od palente sa svinjskom mašću i brokulom, kao i torton, kolač od tijesta za kruh, pržen u ulju i posut šećerom i cimetom.

Najveći mediteranski otok uskoro bi trebao dobiti spektakularni most kojim će se povezati s kopnom Taormina Palermo Ragusa, Sicilija - 8 +2 Sicilija, Italija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju