Nema sumnje da Siciliju treba vidjeti barem jednom u životu. Palermo, Taormina, Catania, Siracusa i još mnogo gradova, sela i prirodnih ljepota teško će ikoga ostaviti ravnodušnim. A dobra je novost za sve one koji vole road trip da će do Sicilije "uskoro" moći doći bez korištenja trajekta (ili jasno, aviona) jer će najveći talijanski otok uskoro mostom biti povezan s kopnom.

Ideja o mostu koji povezuje Siciliju s talijanskim kopnom postoji već neko vrijeme. Pa, mogli bismo čak reći i "više od nekog vremena". Navodno su Rimljani bili prvi koji su iznijeli tu ideju prije više tisuća godina, sugerirajući da bi most od čamaca i bačvi mogao biti način povezivanja talijanskog kopna s najvećim otokom te zemlje.

Palermo Palermo (Foto: Getty Images)

Tijekom sljedećih nekoliko tisuća godina most između Italije i Sicilije predlagan je još mnogo puta. Zamalo se ostvario 2009., no dok je taj pokušaj neslavno završio nakon nekoliko godina, čini se kako će most uskoro doista biti izgrađen. Kontinentalna Italija i Sicilija odvojeni su Mesinskim tjesnacem, koji povezuje Jonsko more na jugu s Tirenskim morem na sjeveru. Na najužem dijelu tjesnac je širok 3,1 kilometar, s lučkim gradom Messina na sicilijanskoj strani i kalabrijskim gradom Villa San Giovanni na kopnu.

E, pa, vlasti su konačno odobrile i podržale taj projekt te će u njega biti uloženo golemih 11,6 milijardi eura. Most će biti viseći, a njegova duljina trebala bi iznositi 3,6 kilometara. Radit će se tako da teoretski može izdržati potres magnitude 7,5 stupnjeva po Richteru i udare vjetra snažnije od 300 kilometara na sat.

No iako su planovi potvrđeni, a most bi trebao učiniti Siciliju puno pristupačnijom (osobito vlakom), most teško da će biti izgrađen preko noći.

Ragusa, Sicilija - 8 Ragusa, Sicilija - 8 (Foto: Getty Images)

Dužnosnici su sugerirali da neće biti dovršen do 2030-ih. Dotad ćete morati prelaziti između dviju strana na staromodan način – trajektom. Iako, od Rima i Napulja možete doći vlakom, koji se ukrcava na vlastiti trajekt.

Kako god bilo, ova vijest veseli sve zaljubljenike u Italiju, koji će u budućnosti do najvećeg mediteranskog otoka imati priliku doći isključivo koristeći cestu.

Otok na otoku: Grad koji je nakon potresa podignut raskošniji nego ikad Ragusa, Sicilija - 1 Ragusa, Sicilija - 2 Ragusa, Sicilija - 7 +4 Ragusa, Sicilija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju