Kad je nešto po pe-esu, onako je kako treba biti - ali znate li od čega dolazi akronim PS? Pravilo službe spada u vojnički žargon, zbirku pravila ponašanja JNA koja je uključivala osnovna prava i dužnosti, pravila pozdravljanja, dnevni raspored, određivanje straže, protokole u slučaju uzbuna, svečanosti i počasti te druga pravila.

Diljem svijeta se koriste specifični izrazi koji imaju dublje značenje od onoga kako zvuče. U to spadaju i kodni izrazi koje možete čuti na putovanjima, ali i u filmovima i serijama. Može se raditi o akronimima, ali i o kodnim imenima koji naziv duguju ljudima ili predmetima, a njihova uloga je obavijestiti nadležne o hitnom slučaju tako da se ne uzbune civili kako ne bi došlo do panike, stampeda i ponašanja koje može izazvati kaos među ljudima.

George

George je nadimak koji su pioniri avijacije nadjenuli autopilotu. Zahvaljujući Georgeu piloti se mogu opustiti i prepustiti mu dio poslova koje su oni do tada trebali obavljati jer autopilot upravlja avionom nakon što provede nekoliko sati u zraku. Podrijetlo nadimka nije poznato – i dok neki tvrde da se referira na izumitelja Georgea De Beesona, koji je patentirao autopilot 1930-ih, drugi pak Georgea povezuju s pilotima Kraljevskog ratnog zrakoplovstva koji su navodno osmislili taj izraz tijekom Drugog svjetskog rata, kada su zrakoplov tehnički pripadali kralju Georgeu VI.

Aerodrom Aerodrom (Foto: Getty Images)

Oscar

I na krstarenjima se mogu povremeno čuti kodna imena. Izrazi se razlikuju od kompanije do kompanije, a ako sadrže boje u nazivu crvena se najčešće odnosi na požar. Čujete li na krstarenju kodno ime Oscar (koje dolazi od istoimene signalne zastave) možete posumnjati da se netko od posade treba pobrinuti za hitnu situaciju, kao što je pad putnika s broda. Kodno ime služi tome da se izbjegne paničarenje putnika na brodu i najčešće se ponavlja tri puta.

Šifra Charlie pak ukazuje na sigurnosnu prijetnju na brodu. U nautičkom jeziku, jeka ili echo se odnosi na promjenu kursa broda na desnu stranu, a na kruzerima echo echo echo daje osoblju do znanja da brod skreće s kursa i da bi mogao biti u opasnosti od sudara s drugim plovilom.

Kviz Zanimljivosti Na muci se poznaju junaci: Novi kviz općeg znanja koji će sasvim točno riješiti - rijetki

Inspektor Sands

Nađete li se u londonskoj podzemnoj željeznici i začujete kako se na razglasu doziva inspektor Sands, nemojte misliti da se radi o pravoj osobi. Inspector Sands šifrirani je izraz koji osoblju daje do znanja da treba evakuirati stanicu. Često se radi o požarnom alarmu, ali kodno ime se koristi i za druge situacije. Šifra Mr Sands koristila se u kazalištima krajem 19. i početkom 20. stoljeća kako bi se upozorilo na požar iza pozornice - na taj bi se način izbjegao stampedo publike i spriječila dodatna katastrofa. Šifra je nastala od riječi za pijesak jer su se za gašenje požara koristile kante s pijeskom.

Nora

Nora, akronim koji znači Need Officer Right Away (hitno se traži službenik), koristi se u nekim ustanovama za traženje pomoći policajca kako bi se obračunao s agresivnom osobom. Kodno ime Nora može se čuti u trgovačkim i kongresnim centrima.

Dragocjeni gost

Tematski parkovi kao što je primjerice Disney nerijetko imaju svoja kodna imena, kao što je treasured guest (dragocjeni gost) koje osoblje koristi za posjetitelje koji su nepristojni ili stvaraju probleme. Druge Disneyeve kodne riječi uključuju protein spill (kada gost povrati) i upozorenje na bijeli prah (white powder alert), kada, vjerovali ili ne, posjetitelj poželi kriomice prosuti pepeo voljene osobe u parku.

Opa, koji popust! Jeftini letovi po Europi već od 15 eura iz Zagreba, Splita, Osijeka... Valletta - 4 Valletta - 3 Gozo - 5 +5 Nisida, Napulj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju