Najposjećenija atrakcija u Španjolskoj godišnje privlači više od tri milijuna posjetitelja. Crkva Sveta obitelj (Sagrada Familia) je umjetničko djelo i čudo arhitekture čija je gradnja počela 1882. godine i još uvijek nije dovršena. Sagrada Familia životno je djelo katalonskog arhitekta Antonija Gaudija, koji je na njoj je radio do svoje smrti.

Crkvu je zaštitio UNESCO, baš kao i Palaču Güell, Kuću Milà, Park Güell i druge znamenitosti briljantnog arhitekta. Njegov osebujni stil prepoznatljiv je u cijelome svijetu. Neobični oblici i nesvakidašnji detalji jedan su od njegovih potpisa, baš kao i čudesni ukrasi od stakla, drveta, mozaici, stubišta, vrata...

Lijepa. ili baš i ne?

Ne slažu se svi da je španjolska crkva jedna od najljepših. Neki misle da je ružna, drugi da je zastrašujuća, ali bez sumnje je jedna od najzanimljivijih građevina u povijesti.

Ma kakve piramide…

Kada bude dovršena, vrijeme koje je bilo potrebno za izgradnju Sagrade Familije bit će dulje od onog koliko je trajala izgradnja egipatskih piramida.

Tek četvrtina?

Do Gaudíjeve smrti 1926. godine dovršena je tek četvrtina slavne crkve. Prema predvišanjima, građevina bi trebala biti dovršena do 2026. godine, odnosno do 100. godišnjice arhitektove smrti.

Mugaritz Hrana i piće "Pljesnivi kruh i odvratna hrana": Jedan od najboljih restorana kojem gosti ruše ocjenu na Googleu

Najviša na svijetu…

Nakon što se dovrši toranj Isusa Krista, crkva će sa svojih 172,5 metara biti najviša kršćanska crkva na svijetu. Ulmer Muenster, trenutno najviša crkva na svijetu nalazi se njemačkom Ulmu i visoka je 161,5 metara.

Mugaritz Hrana i piće "Pljesnivi kruh i odvratna hrana": Jedan od najboljih restorana kojem gosti ruše ocjenu na Googleu

Simbolika tornjeva

18 projektiranih tornjeva simbolizira, 12 tornjeva za 12 apostola, 4 tornja za 4 evanđelista, po jedan toranj za Blaženu Djevicu Mariju i Isusa Krista.

Priroda prije svega

Gaudi je mrzio ravne linije i kutove jer se ne pojavljuju u prirodi. Umjesto toga, svoj inovativni dizajn temeljio je na krivuljama i nesavršenosti prirode. Nacrti crkve inspirirani su šiljastim vrhovima svete planine Montserrat, koja se nalazi kraj Barcelone.

Magični kvadrat

Na jednoj od fasada Sagrade Familije nalazi se magični kvadrat. Kako kod da se zbraja, horizontalno, vertikalno ili dijagonalno, brojevi daju 33, koliko je Isus Krist imao godina u trenutku smrti. Neki pak broj 33 povezuju s masonima, no kako bilo – Gaudi je tajnu o kvadratu odnio u grob.

Dizajn strahopoštovanja

Fasadu Isusove muke, koja je posvećena Kristovoj patnji, arhitekt je projektirao tako da dramatični lukovi izazovu strah promatrača.

Izgubljeni nacrti

Usred Španjolskog građanskog rata, skupina anarhista provalila je u Sagradu Familiju i podmetnula požar. Pritom su mnogi nacrti izgubljeni, što je dodatno usporilo izgradnju.

Vječni san

Gaudi je preminuo od posljedica prometne nesreće. Pregazio ga je tramvaj. Veliki umjetnik je sahranjen na mjestu kojem je posvetio posljednje 43 godine svog života – Sagradi Familiji.

Progutao ju je plamen: Uništen 400 godina star simbol Kopenhagena Gori se zgrada stare burze Børsen u središtu Kopenhagena - 2 Požar u Kopenhagenu, zgrada stare burze - 4 Gori se zgrada stare burze Børsen u središtu Kopenhagena - 3 +8 Požar u Kopenhagenu, zgrada stare burze - 6

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju