Zapalila se zgrada stare burze Børsen u središtu Kopenhagena koja se nalazi u blizini danskog parlamenta Folketinga i kraljevske palače Christiansborg. Iako su svi oni koji su našli unutar zgrade na otoku Slotsholmen spašeni i evakuirani, Danci žaluju za ogromnim gubitkom.

U plamenu, naime, nestaje jedna od najstarijih zgrada u Kopenhagenu – vodeći primjer nizozemskog renesansnog stila u Danskoj koji je građen u periodu od 1619. do 1640. godine za vrijeme vladavine danskog kralja Christiana IV.

Christian IV. dao je izgraditi burzu jer je želio pretvoriti Kopenhagen u veliko trgovačko središte sjeverne Europe u 17. stoljeću.

Zgrada stare burze u Kopenhagenu prije požara Zgrada stare burze u Kopenhagenu prije požara (Foto: Shutterstock)

Plamen je progutao toranj

Plamen je progutao i srušio najprepoznatljiviji dio zgrade – Dragespir – toranj visok 56 metara koji se sastojao od isprepletenih repova četiriju zmajeva, a koji su simbolizirali bliske veze sa susjednom Norveškom i Švedskom.

Zgrada stare burze Børsen bila je ispunjena slikama važnih Danaca koji su igrali važnu ulogu u danskoj povijesti od 17. stoljeća naovamo. U njoj je bila središte danske burze sve do 1974. godine, a danas je ona dom Danske gospodarske komore.

Zgrada stare burze se obnavljala i bila zaogrnuta skelama i zaštitnim plastičnim folijama prije nego što je izbio požar. Još uvijek nije poznato što ga je točno izazvalo.

Noć kada je gorio Paromlin: Pogledajte kako je vatra gutala važnu zagrebačku tvornicu prije 35 godina Paromlin - 4 Paromlin - 5 Paromlin - 1 +3 Paromlin - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju