Dok smo promatrali novogodišnji vatromet u balonerima, uživajući u južini i atmosferi australske zime, neki od nas čeznutljivo su se prisjetili starih vremena – snijega do koljena, prometa u kolapsu, smrzavanja na ulicama i dječje vriske na sanjkama…

Iako zimske temperature u Hrvatskoj ne padaju često ispod -10 stupnjeva, neki rekordi nisu bili tako davni (što nam donekle ulijeva nadu da ćemo još stići doživjeti pravu zimu).

Primjerice, 1985. godine u Zalesini (Delnice) je izmjereno čak -33,4 °C. Temperaturu ispod 30 stupnjeva osjetili su i Zagreb 1940. godine te Vinkovci 1963. godine.

Zadnje ekstremnije temperature pogodile su Hrvatsku 2012. godine, kada je u Osijeku zabilježeno -26 °C, te 2017., kada je Vrgorac zabilježio -15 °C te Imotski -12°C.

Naravno, ovo su podaci zabilježeni otkako je postaja za mjerenje. Neke potječu s početka 20. stoljeća, pa govorimo samo o rekordima od tog perioda.

A znate li koji je službeni hladni rekord? U siječnju 2003. godine, kada je u Gračacu izmjereno čak -34,6 °C.

Premda negdje možete naići na podatke o Gospiću na -36 °C ili Čakovcu na -35,5 °C, iz DHMZ-a poručuju kako ovi podaci nisu izmjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije te se stoga ne smatraju službenim rekordnim minimumima u Hrvatskoj.

Zasada Gračac drži rekord, a ostalima više sreće do proljeća. Ili jednom, nekad, možda…

Posljednje europske šerpe: Sa sto kilograma tereta na leđima do svakog vrha Visoke Tatre, Slovačka +0 Šerpe

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju