Karakteristične tetovaže i ruke kojima nedostaju prsti neke su od vidljivih karakteristika pripadnika jakuze, zloglasne japanske mafije koja se povezuje s ubojstvima, ucjenama, drogom, kockanjem i ostalim prijestupima. Pripadnike jedne od najdugovječnijih kriminalnih organizacija na svojem je proputovanju Japanom posjetio Robert Dacešin, putopisac koji donosi zanimljive reportaže iz svih kutaka svijeta. Ova se priča itekako razlikuje od tipičnih Robertovih putopisa, i to ne samo po tematici nego i svojoj zahtjevnosti, uloženom trudu i financijama.

"Iako smo tijekom posjeta Japanu snimili oko 20 videa, najzahtjevniji i najizazovniji bio je bez dileme ovaj. Naime, preko jednog lokalnog fiksera došli smo u kontakt s jednim od nekadašnjih šefova jakuza koji je proveo dan s nama, gdje su mu se pridružili i ostali zatvorenici, od kojih su neki bili u zatvoru duže i od 35 godina. Snimiti ovaj video bilo je ekstremno teško. Prije svega, samo dogovaranje intervjua trajalo je mjesecima dok nismo dobili odobrenje za njega, a onda je nastao proces razgovora sa bivšim šefom jakuza o detaljima samog razgovora.

Sve je moralo biti ranije pripremljeno i dogovoreno te iako su nam se mnogi Japanci čudili što uopće ovo radimo i govorili nam da iz sigurnosnih razloga to ne bi preporučili, na kraju smo ipak otišli kod njih. S nama je bio i lokalni fikser koji je sve vrijeme prevodio razgovor te bez njega to ne bi bilo moguće", uvodi nas Robert Dacešin u priču o nevjerojatnoj organizaciji koja djeluje na pogrešnoj strani zakona.

Nakon što je Japan izgubio svjetski rat, policija nije smjela nositi oružje, a umjesto nje red na ulicama održavali su delinkventi, doznajemo u Robertovoj reportaži. Policija i organizirane kriminalne skupine u prošlosti su njegovale odnose na uzajamnu korist, a jakuze su bez obzira na svoje postupke uživale građanska prava. Za političare i kompanije obavljale su razne prljave poslove kao svojevrsni tjelohranitelji i, za razliku od američkih gangstera, slovili kao obrazovani i pristojni ljudi.

Organizaciju gangstera, koji se zbog svojih kodeksa povezuju sa samurajima ili vitezovima, japanske vlasti dugo su prihvaćale kao legalne udruge te nisu poduzimale ništa kako bi ih spriječile u kriminalnim radnjama.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća jakuze su se klasificirale kao nasilne grupe protiv kojih su se tek nedavno počeli donositi zakoni koji bi olakšali uhićenja, kažnjavanja i sprečavanje kriminalnih djelatnosti. Jakuze su tako polako, ali sigurno počele gubiti slobodu koja im je nekoć bila na raspolaganju i njihov je broj osjetno pao – a kako žive nekadašnji pripadnici te goleme obitelji, provjerite u videu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju