• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #tommy

Pronašli smo panettone spreman po tradicionalnoj talijanskoj recepturi. Izrada traje 56 sati, a vrijedan je svake minute

Prekrasna kupola slatkog, mekanog i aromatiziranog kruha, postala je simbol darivanja i dijeljenja radosti za vrijeme blagdana. Ručno pripremljen panettone zvijezda je svakog blagdanskog stola. Mnogi ovo blagdansko peciva smatraju talijanskom verzijom voćnog kolača, ali to uopće nije točno. Ako ste i na trenutak pomislili da je to samo suha torta u kutiji, to znači da sigurno nikada niste jeli pravi panettone.
Punkufer avatar placeholder
OGLAS 6.12.2023 13:52 komentari
viber Created with Sketch.
PR
PR (Foto:PR)

 Svjetski poznata poslastica vrhunac popularnosti dostiže baš u vrijeme Božića. Prekrasno upakirani panettone pronaći ćete posvuda, od pekara do delikatesnih trgovina i supermarketa. No, postoji velika razlika između zanatski rađenog panettonea i onog industrijskog. Ono što razlikuje vrhunski proizvod od prerađenog je kvaliteta namirnica i tradicionalni proces izrade.
Pravi panettone prepoznati ćete po jedinstvenoj spužvastoj teksturi koja se postiže posebnim postupkom više dnevne fermentacije tijesta.

‘PANE DI TONI‘

Povijest panettonea isprepliće tradiciju i legendu, no ono što je sigurno je da je stigao iz sjeverne Italije, točnije iz Milana.
Njegovo podrijetlo veže se uz davnu 1495. godinu i luksuzni božićni domjenka kojeg je priredio milanski vojvoda Ludovic Il Moro. Dvorski je kuhar dobio zadatak pripremiti raskošnu božićnu večeru za lokalno plemstvo. No, desert kojeg su planirali poslužiti uzvanicima je zagorio. Kako važni uzvanici ne bi ostali bez slatkog zalogajčića, trebala im je brza improvizacija.
Kuhar je bio očajan i nije znao što učiniti u tako kratkom roku. Jedan od njegovih pomagača, Toni, pronašao je rješenje. Još ujutro napravio je kolač od onoga što je ostalo u smočnici - malo brašna, maslaca, jaja, kore limuna i grožđica i predložio kuharu da ga posluže uzvanicima. Dvorski kuhar je isprva oklijevao, ali se u konačnici odlučio poslužiti desert. Bilo ga je strah kritika pa je iza zastora promatrao reakcije gostiju.
Svi su bili oduševljeni, a kada je Ludovico il Moro upitao za naziv deserta, kuhar je rekao: ‘Pane di Toni‘ što u prijevodu znači ‘Tonijev kruh‘ otuda je i došao naziv panettone.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

PR PR (Foto: PR)

ZAŠTO JE TAKO POSEBAN?

Izrada tradicionalnog panettonea dugotrajan je postupak. Masovna proizvodnja koristi se prečacima u procesu pečenja, ali svaka prečica odrazit će se na njegov okus.
Prvo je potrebno napraviti kvalitetan starter kiselog tijesta. Rukovanje sa živim kvascima, izuzetno je zahtjevan posao. S gotovim starterom potrebna su oko tri dana da se tijesto digne. Nakon što se panettone ispeče, potrebno ga je objesiti naopako kako bi postigao prepoznatljiv kupolasti vrh.
Baš sve je bitno prilikom izrade, nužno je da su svi sastojci prirodni i vrhunske kvalitete. Kako panettone ne bi imao okus kiselog kruha već fini okus slastice potrebne su specifične i zahtjevne tehnike.

BOBISOV PANETTONE

Dobra vijest je da ako želite isprobati pravi panettone, više ne morate na put do Italije. Za vas smo pronašli domaću pekaru koja ga proizvodi po tradicionalnoj recepturi. Bobisov panettone nadmašio je sva očekivanja.
Proizvodi se od certificirana talijanske pšenice 00, certificiranih pasteriziranih žumanjaka jaja slobodnog uzgoja, kandirane korice naranče i grožđica sorte „sultanina“ te je glaziran listićima šećera i badema.
Priprema je potpuno zanatska s tri osvježenja matičnog kvasca i tri tijesta. Ukupan proces dizanja s matičnim kvascem traje čak 56 sati. Kako bi na vaš stol došlo samo najbolje, Bobisovi stručnjaci su se povetili istraživanju i odabiru najboljih sastojaka kako bi panettone imao slastan i posebno profinjen okus.
Proizvod je u potpunosti napravljen bez upotrebe konzervansa, monodiglicerida masnih kiselina i sintetskih aroma. Rok trajanja je 42 dana od datuma proizvodnje.
Kako biste uživali u svoj njegovoj mekoći i mirisu, preporučujemo da panettone držite 15 minuta u blizini izvora topline prije konzumacije.

PR PR (Foto: PR)

VIŠE OD DESERTA

Ako se još sumnjičavi isplati li se uložiti toliko truda u jedan kruh, vrijeme je da probate Bobisov panettone i uvjerite se kako je vrijedan svake minute.
Panettone je više od deserta, to je ujedno izvrstan poklon koji unosi dašak talijanskog ugođaja u blagdansko slavlje. Elegantno pakiran u karakterističnim visokim kutijama, postao je neizostavan dio blagdanskog doživljaja.
Bobisov panettone dostupan u svim Bobis prodavaonicama i u Tommy hipermarketima.
 

 

  • #tommy
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
PR
Novo u ponudi

Slatki kruh s komadićima narančine kore posut bademima

Bobis – simbol i brend koji obilježava brojne generacije iz Splita i Dalmacije. Njegova priča započinje davne 1949. godine kada su otvorena vrata prve prodavaonice na splitskoj Pjaci u Šubićevoj ulici. Vrlo brzo se istaknuo svojom kvalitetom te je potražanja za slasticama sve više rasla. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close