U Hong Kongu sreća, pa ni brojevi nisu zezancija. Većina stanovnika će napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi povećali izglede za blagostanjem - čak iako to znači odustajanje od povoljnog stana na genijalnoj lokaciji ili promjenu broja telefona.

Najsretniji brojevi oslanjaju se na homonime. Tako se osmica smatra sretnom jer za osam na kantonskom (baat) i mandarinskom (ba) zvuči slično kao bogatstvo (faat / fa). Šest simbolizira fluidnost, sedam zajedništvo, a devet ima konotacije dugovječnosti. Tko može birati, nikada neće odabrati broj telefona koji sadrži zlokobnu četvorku koja asocira na smrt - što više četvorki, to je sreća lošija.

Svojedobno je hongkonška vlada razmatrala da mobilnim operaterima omogući prodaju osobito povoljnih kombinacija brojeva na dražbi po većoj cijeni, no ipak su odbacili tu ideju. To ipak nije spriječilo preprodavače da ugode praznovjernima, čak i ako zbog toga moraju zaobići pokoji zakon. Tako vlasnici poželjnih kombinacija brojeva mogu dobro zaraditi prodajom svojih SIM kartica, navodno se broj 6983 7777 prodavao za 6800 HKD, odnosno više od 5500 kuna.

Kad je riječ o traženju stana brojevi također igraju veliku ulogu; imaju li broj četiri ili pak više njih, teško će se iznajmiti po povoljnoj cijeni. Osobito je nesretan 14 koji zvuči kao „sigurno ćeš umrijeti“ ili 24 – „laka smrt“. Apartmani, hoteli, uredi pa čak i bolnice u Hong Kongu izbjegavaju takve brojeve. Tetrafobija, ili strah od broja četiri nije izmišljotina. U brojnim zgradama ne postoje katovi s četvorkom – nakon 39. kata slijedi 50. Oni koji su primorani živjeti s četvorkom ponekad potraže pomoć figurice Tudi Gong, božanstva koje čuva od negativne energije i duhova.

Feng shui, drevna kineska vještina kojom se energijom prostora utječe na obilje i zdravlje u Hong Kongu je uobičajena praksa. Osobito nakon što su majstori feng shuija u kontinentalnoj Kini ostali bez posla nakon što je drevna vještina proglašena praznovjerjem koje nije u skladu s političkim uvjerenjima. Zbog toga su i mnogi majstori feng shuija preselili su u Hong Kong, a s njima je osvanula i neobična arhitektura. Prema vjerovanju, zgrade koje nemaju rupu imaju loš feng shui i negativno utječu na poslovanje tvrtki u blizini. 

Razlozi zbog kojih su stanovnici Hong Konga praznovjerni traže se u tradiciji, ali i psihologiji. 

„Praznovjerni rituali ljudima daju osjećaj kontrole zbog čega se osjećaju manje tjeskobno. Baš kao i religija, praznovjerje nas može utješiti. Budući da Hong Kong nije osobito religiozno mjesto, ljudima ostaje znanost – ili praznovjerje“, objasnio je hongkonški profesor i autor studija o praznovjerju, Yan Zhang,

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju