Hong Kong se već nekoliko godina svrstava na ljestvice najskupljih gradova za život na svijetu. Pokazuje to i posljednje istraživanje konzultantske tvrtke Mercer s kraja 2019. godine.

Ne samo da vam je ovdje potrebno mnogo novca za život već je teško pronaći i odgovarajući stan. Stambene zgrade i neboderi niču na sve strane u tom azijskom gradu, a razlikuju se od većine ostalih jer imaju – rupe.
Zašto? Ako ste za odgovor priupitali nekog lokalca, doznali ste da je krivac za rupe – feng shui!

Naime, prema vjerovanju, zgrade koje imaju loš feng shui, poput nebodera Kineske banke, negativno utječu na kompanije u blizini. S druge strane, zgrade koje su sagrađene s rupom, imaju "zmajeva vrata", koja prema feng shuiju dopuštaju zmajevima da s planina dolete do rijeka.

Vjeruje se da zmajevi donose sreću, a ako dođe do blokiranja energetskog prolaza, mogu se dogoditi mnoge negativne stvari. Upravo je jedna tvrtka, koja se nalazi u blizini već spomenutog nebodera Kineske banke, za svoj bankrot okrivila neboder. Naime, na njoj nema nikakvih rupa, pa se time "zatvara prolaz sreći".

Mi bismo ipak za bankrot okrivili poslovanje tvrtke, a ne zgradu, ali mnoge kineske kompanije svejedno izdvajaju velike novčane iznose za feng shui stručnjake prilikom izgradnje zgrada, jer džabe ti sve ako nemaš – sreće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju