Ogromna olupina broda World Discoverer leži svega nekoliko metara od turističke plaže u zaljevu Roderick na Salomonovim otocima. Nalazi se na tome mjestu već duže od 20 godina i nagrđuje zapanjujuću okolicu – od šumovite obale do tirkizno plave vode Tihog oceana.

Budući da je još uvijek nitko nije uklonio, ta grdosija duga 87 metara postala je izvor zarade za lokalno stanovništvo i turistička atrakcija za njihove goste. Naime, organiziraju se izleti za posjet zahrđaloj olupini, a nedaleko od broda mogu se iznajmiti i bungalovi koji gledaju na nju.

Na društvenim mrežama može se naći mnoštvo fotografija i videa koji prikazuju olupinu nedaleko od plaže.

World Discoverer izgrađen je 1974. godine u njemačkom brodogradilištu Schichau Unterweser za dansku tvrtku BEWA Cruises. Plovilo koje je moglo prevesti 140 putnika imalo je sunčalište s bazenom, fitness-centar, knjižnicu i promatračnicu.

Originalno je izgrađen za krstarenja polarnim područjima te je bio opremljen gumenim čamcima kojima su putnici istraživali ledene sante oko Antarktika. No World Discoverer posjećivao je i toplija podneblja.

Na jednom takvom putovanju – 30. travnja 2000. godine brod je udario u neucrtani greben kod Salomonovih otoka. Svi su putnici i članovi posade spašeni, no brodu nije bilo pomoći. Dovukli su ga do zaljeva Roderick i tamo ostavili na milost i nemilost zubu vremena.

World Discoverer nije jedna olupina oko Salomonovih otoka. Stručnjaci tvrde da su u podmorju potopljeni deseci različitih plovila i vojnih letjelica kao rezultat borbi između savezničkih snaga i Japanaca u Drugom svjetskom ratu, pa je ovo mjesto popularno odredište za ljubitelje ronjenja i povijesti.

Duži i od nosača zrakoplova: Ovo je najveći kontejnerski brod na svijetu Kontejnerski brod MSC Tessa - 2 Kontejnerski brod MSC Tessa - 4 Kontejnerski brod MSC Tessa - 3 +0 Kontejnerski brod MSC Tessa - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju