Škotski pub The Old Forge od ljeta prošle godine dijeli besplatno pivo svakom novom gostu. No, postoji jedna caka – prema Guinnessovoj knjizi rekorda riječ je o najudaljenijem pubu na kopnu Ujedinjenog Kraljevstva – i do njega je potrebno doći pješice.

The Old Forge nalazi se u seocu Inverie na poluotoku Knoydart u sjeverozapadnoj Škotskoj. Iako se do njega može doći i brodom iz Mallaiga, pub će vam dati besplatno pivo samo ako ste do njega dopješačili, što nije jednostavan zadatak.

Da biste dobili besplatno pivo morat ćete hodati dva dana po divljem i zabačenom terenu koji je ispresijecan riječnim brzacima i visokim raslinjem, a na dijelovima doseže uspon od oko 1000 metara.

Izazovni teren i vremenski uvjeti

Da biste uopće krenuli na put prema pubu potrebno je doći do mjesta Kinloch Hourn do kojeg vodi 35 kilometara duga cesta. Otuda, pak, kreće vijugav i neravan put dug 24 kilometara kroz Škotsko visočje.

Untrašnjost puba The Old Forge Untrašnjost puba The Old Forge (Foto: Profimedia)

Ne samo da je vam je potrebno dva dana hodanja po izazovnom terenu, već se trebate pripremiti i na neočekivane vremenske uvjete – jake vjetrove i iznenadnu kišu – pa se pametno spakirajte za put.

Obavezno ponesite kartu i kompas, i nikako na put nemojte kretati sami, savjetuju stručnjaci.

Tajna riječ

The Old Forge je u vlasništvu pivovare Knoydart koja je pokrenula ovaj izazov s online prodavačem sportske opreme Wiggle nakon preuređenja puba prošle godine. Zapamtite pojam Wiggle – to je tajna riječ koju morate reći barmenu prije nego što dobijete svoju besplatnu kriglu piva.

Točnije, dobit ćete ale pivo s 5,1 posto alkohola i primjesama citrusa po imenu Trale koje je posebno napravljeno za ponovno otvaranje pivnice.

Kako izgleda put do najudaljenijeg puba u Ujedinjenom kraljevstvu za svoj YouTube kanal snimio je Alex Stone. Njegov video možete pogledati u nastavku teksta.

Meta biologa i avanturista: Škotski otoci kakve nećete vidjeti nigdje drugdje na svijetu St. Kilda - 5 St. Kilda - 2 St. Kilda - 3 +1 St. Kilda - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju