Smještea na vrhu planine Jormo Zhaxi Ceri na istočnoj obali rijeke Yarlung, Yumbulagang je prva palača i jedna od najranije sagrađenih građevina u Tibetu. Prema legendi, podignuta je u drugom stoljeću prije Krista, za prvog tibetanskog kralja Nyatrija Tsenpa, a pod vladavinom petog Dalaj Lame postala je samostan škole Gelugpa.

Ime palače znači "majka i sin", a unutar nje se nalaze murali koji živopisno prikazuju povijesne događaje i priču o prvom kralju Tibeta te prvom komadu obradive zemlje. Palača Yumbulagang ima dva dijela, prednji dio je podijeljen u nekoliko katova, a stražnji dio je četvrtasta kula.

Jedno od blaga koje se ondje čuva budistički je spis za koji budisti vjeruju da je na krov palače pao s neba te da ga tada nitko nije mogao pročitati, ali da će se dešifrirati kasnije, kada za to dođe vrijeme. U palači se mogu vidjeti i kipovi Thiesung Sangjie Buddhe, kralja Niechija, prvog kralja Tibeta, Songsten Gampoa i drugih kraljeva. O palači se brine osam redovnika koji ondje žive i čuvaju je od lopova, kako se povijest ne bi ponovila: prije dvadeset godina kradljivci su ukrali vrijedne kipove. Nedaleko od palače je plodna dolina za koju se smatra da je prvo obrađeno polje u Tibetu. Poljoprivrednici koji posjete dolinu često sa sobom ponesu šaku zemlje kako bi posipali svoja polja kad se vrate kući, osiguravajući tako dobar urod.

Od grada Tsetanga do kojeg se ide prema palači ima od oko 10 kilometara, a posjetitelji mogu birati hoće li doći taksijem, motorom ili biciklom. Neki se čak odlučuju i na šetnju slikovitim krajolikom. Odlučite li se na taksi, potrebno je reći vozaču koliko ćete se zadržati u palači – da biste je razgledali trebat će vam najmanje jedan sat, a uračunati treba i uspon od deset minuta prema Yumbulagangu. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do kolovoza, kada je dovoljno toplo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju