Znate li kako se zove hrvatski otok koji izgleda poput gigantskog otiska prsta? Daily Mail tvrdi da je riječ o Bavljencu koji se nekad naziva i Baljenac.

"Prethodno smo vam predstavili hrvatski otok u obliku srca putem nevjerojatnih zračnih fotografija Petra Rajkaija. Sada možemo otkriti da geologija zemlje s tjelesnom tematikom tu ne završava - jer na njoj se nalazi i otok koji izgleda kao divovski otisak prsta iz zraka," piše Daily Mail.

Lokrum - 5 Putovanja Veliko priznanje: Hrvatska ima najbolju plažu za nudiste na svijetu

Bavljenac je nenaseljeni otočić koji se prostire na 0,14 četvornih kilometara u Jadranskom moru u šibenskom arhipelagu, a britanski mediji tvrde da iz zraka, odnosno na Google kartama izgleda baš poput otiska prsta.

Papilarne linije na ovom divovskom otisku zapravo su ovalni kameni zidovi koje su stanovnici sa susjednog otoka Kaprije izgradili u 19. stoljeću u poljoprivredne svrhe. Takozvani suhozid izgrađen je kako bi se podijelile parcele, ogradila zemljišta i očuvali usjevi od vjetra.

Na Bavljencu su posađena stabla smokava i citrusa te vinova loza. Pa iako više tamo ne možete naći vinograde i voćnjake, kameni zidovi su očuvani te su od 2018. godine stavljeni na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Na otoku nema luka ni pristaništa, pa ga je najbolje razgledati, odnosno okružiti brodom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju