Što je hrana zdravija, obično ima kraći rok trajanja jer ne sadrži konzervanse, kemikalije i aditive. Ako ste odlučili kupovati zdravu hranu pročitajte nekoliko trikova pomoću kojih će hrana dulje ostati svježa a vi ćete uštediti novac, vrijeme i energiju.

1. Operite jagode u octu

Svježe jagode čak i u dobrom frižideru brzo postanu mekane i trule zbog bakterija koje se nalaze na njima. Ukoliko im želite produljiti rok trajanja, namočite ih 5 minuta u mješavini vode i octa u omjeru 4:1. Nakon toga ih dobro operite u hladnoj vodi, osušite na papiru i vratite u frižider.

2. Držite lisnato povrće u papiru

Salata, začini i špinat u frižideru brzo posmeđe i istrunu jer sadrže veliki udio vode koja reagira sa zrakom i toplinom. Kako biste održali listove svježima i hrskavima, oprane listove posušite, zamotajte u papirnate ručnike (najbolje je složiti ih u porcije) te ih stavite u vrećice prije pospremanja u hladnjak.

3. Gljive spremajte u papirnate vrećice

Svježe gljive sastoje se od 90% vode zbog čega jako lako postanu pljesnjive. Papirnate vrećice, za razliku od plastičnih, mogu upiti prekomjernu vlagu. Gljive na sobnoj temperaturi brzo izgube okus - zato ih je potrebno uvijek držati u hladnjaku.

4. Krastavci i feferoni u staklenci

Krastavce i ljute zgodno je spremiti kao zimnicu u staklenke. Nakon što ste sterilizirali staklenke, narežite povrće i ubacite neke od omiljenih začina poput hrena ili kopra. Prelijte povrće u staklenkama mješavinom vode, octa, malo šećera i malo soli koje ste prethodno zajedno prokuhali. Čvrsto zatvorite i nakon što se ohlade u frižideru ih možete držati mjesecima. Garantirano će dugo ostati hrskavi i odličan prilog mnogim jelima.

5. Citrusi moraju stajati na hladnom

Zbog brojnih pora na kori, citrusi su jako skloni isušivanju pa ih je potrebno držati na hladnom, najbolje u frižideru. Kako biste ih lakše iscijedili, preporučljivo ih je ostaviti na sobnoj temperaturi prije cijeđenja.

6. Odabir pravih posuda za skladištenje hrane

Staklenke, taperver i vrećice za vakumiranje idealni su za spremanje već narezanog voća i povrća jer ne propuštaju zrak i sprječavaju ulazak vlage i kisika koji su idealni "medij" za razmnožavanje bakterija.

7. Čuvajte začine u masnoći

Začinsko bilje sadrži malo vode i vrlo lako presuši. Kako biste ih održali svježima možete ih držati u ulju ili maslacu. Na taj način imat će odličan okus a skratit ćete i vrijeme pripreme hrane. Pripremiti začine na ovaj način je jednostavno: nasjeckajte začine i razdijelite ih u posudice za led. Prelijte maslinovim uljem i zaledite.

8. Dodajte kiselinu jabukama i kruškama

Nakon što ih narežete, jabuke i kruške vrlo brzo postanu smeđe zbog oksidacije. Kako biste to spriječili, pomiješajte šalicu vode sa ¼ šalice limunovog soka ili octa te namočite u toj otopini jabuke i kruške. Na taj će način duže ostati hrskave i svježe. Potopiti ih možete i u svježe iscijeđenom soku naranče za bolji okus.

9. Odvojite voće i povrće

Možda ste i sami primijetili da neko voće i povrće, kada je zajedno, brže postane zrelo, a onda i trulo. Uzrok tome su različite koncentracije etilena. Tako, na primjer, nije dobro držati zajedno banane i jabuke. Isto će se dogoditi stavite li zajedno rajčicu, luk i krumpir.

10. Blanširajte povrće

Mrkve, kukuruz, grah i cvjetača najbolje će zadržati hrskavost ako ih kratko blanširate u kipućoj vodi i zatim naglo ohladite u ledenoj vodi. Na taj način duže ćete ga moći držati u hladnjaku.

11. Držite avokado u vodi

Avokado, kao i jabuke i kruške , brzo posmeđi na zraku. Ako avokado držite u vodi s dodatkom malo kiseline, duže će zadržati prepoznatljivu zelenu boju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju