Tijekom izolacije u Japanu je nastao novi trend, on-nomi – ili online cuganje preko Skypea, FaceTimea i Zooma. Cijela stvar funkcionira tako da se društvo skupi na grupnom chatu i pričaju, smiju se, svatko uz svoje piće, bez socijalnog kontakta i straha od zaraze koronavirusom.

Budući da nema turista u Japanu, tako ni gejše nemaju posla, a kako bi tome stale na kraj, i one su odlučile pokazati svoje vještine preko interneta.

Meet Geisha, najveća agencija izvan Kyota koja njeguje tradiciju gejši u gradu Hakone Yumoto, ponudila je zaljubljenicima u japansku kulturu online susret preko Zooma. Tko poželi, svakog petka ili subote navečer može izdvojiti oko 130 kuna, natočiti si piće i popiti ga s gejšom. Bez brige, ne morate znati japanski, engleski je sasvim dovoljan za razgovor.

Obuka gejše tradicionalno počinje sa šest godina, šest mjeseci i šest dana. Ali to je sada moguće u dobi od 16 godina i obično traje pet godina. Najčešće nastupaju u čajnim kućama ili tradicionalnim japanskim restoranima, a kako bi bile uspješne, moraju naučiti brojne vještine poput pjevanja, plesanja i slikanja, kao i ceremonije čaja. Tijekom školovanja gejše uče kako biti graciozne i duhovite. Osim toga moraju biti i obrazovane te upućene u aktualna zbivanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju