Jedna od najviših planinskih cesti u Kirgistanu vodi nekadašnjim Putem svile do graničnog prijelaza Torugart s Kinom, preko Tanšana, planinskog masiva poznatog i po nazivu "Nebeske planine".

Za prijelaz od Naryna u Kirgistanu do kineskog Kashgara potrebna je tona strpljenja, živaca, papirologije i ponešto sreće, tvrde oni koji su se upustili u tu avanturu negostoljubivim krajem. I to ne samo zbog logistike nego i zbog vremenskih (ne)prilika koje često iznenade pridošlice, nenaviknute na niske temperature i ledene vjetrove.

Bez detaljnog plana stvari lako mogu poći po zlu. Valja imati na umu da je granica često zatvorena – ne radi za blagdana, ali ni za snježnih oluja ili gušćeg prometa no što je uobičajeno.

Prijelaz je dopušten od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati, ali preporuka je doći prije podneva zbog brojnih provjera. Jedan od papira koji je potrebno pokazati jest onaj o ugovorenom prijevozu s ovlaštenom kineskom turističkom agencijom koja će vas odvesti do Kašgara ili neke druge destinacije, kirgiški službenici neće vas pustiti sve dok se vaš prijevoz ne pojavi na kineskoj strani granici.

Torugart Torugart (Foto: Profimedia.hr)

Zatim slijedi vožnja od šest kilometara do ničije zemlje, najviše točke prijevoja, odakle će vas prebaciti kineskim vozilom do kineske carine, pa 100 kilometara do imigracijske stanice koja je otvorena od 13 do 17 sati.

To sve ćete platiti oko tisuću kuna od Naryna do Torugarta i dodatne dvije tisućice do Kine. S obzirom na cijenu, mnogi avanturisti koji se odluče na borbu s administracijom traže suputnike s kojima bi mogli podijeliti troškove. Moguće je, ali komplicirano putovati s osobnim automobilom ili motorom jer vam treba kineska vozačka dozvola ili posebna dozvola vlade.

S tomahawkom u akciju: U Zagrebu otvoren centar za bacanje sjekira Axe Throwing Arena - 1 Axe Throwing Arena - 2 Axe Throwing Arena - 3 +24 Axe Throwing Arena - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju