Svijet je pun neobičnih zakona, pa je tako u Singapuru zabranjeno žvakati kaugume, osim ako ih nije prepisao liječnik. Nije dopušteno niti pljuvanje, puhanje nosa, kao ni mokrenje na javnim mjestima.

U Šri Lanki mogli bi vas kazniti odlučite li snimiti selfi s Budinim kipom, a mnoge karipske države, poput Barbadosa, Svete Lucije i Svetog Vincenta, brane oblačenje maskirne odjeće. Takvu odjeću ne smiju nositi čak ni djeca.

No neobičnih zakona ima i puno bliže; ne morate nužno otići na drugi kontinent – dovoljno je otputovati u Njemačku.

Ubijanje ose

Ubijete li osu, Nijemci vas mogu globiti velikim kaznama, koje se ovisno o kraju penju i do 490 tisuća kuna u Brandenburgu, odnosno "pukih" 38 tisuća kuna u Rheinland-Pfalzu. Progledat će vam kroz prste ako ste alergični na ose. Iako je ubijanje zabranjeno, kazne se gotovo nikad ne naplaćuju.

Krivudanje na biciklu

Vožnja bicikla pod utjecajem alkohola (1,6 posto ili više) u Njemačkoj nije dopuštena. Sjednete li na dva kotača nakon kojeg piva previše, mogli biste izgubiti vozačku dozvolu, pa čak i polagati test psihološke procjene. Oni koji padnu na testu moraju godinama dokazivati da su psihički zdravi prije negoli dobiju vozačku natrag.

Prosvjedovanje pod maskom

Odlučite li prosvjedovati u Njemačkoj, nemojte to činiti s maskom na licu jer je to zakonom zabranjeno. Vide li vas policajci s maskom, mogli bi vas privesti. Pitanje je vrijedi li to za maske preko cijelog lica ili se i one protiv koronavirusa ne preporučuju…

Borba jastucima

Jastuci se mogu smatrati potencijalnim, odnosno pasivnim oružjem  – baš kao što je to i pancirka, oružje koje služi za samoobranu. Stoga, upuštate li se u borbu jastucima u Njemačkoj, budite nježni kako vas netko ne bi optužio za napad.

Pravo na prozor

U Njemačkoj svaki ured mora imati prozor kako bi zaposlenici imali dovoljno zraka. To je i u skladu s pravima zaposlenika, koji smiju raditi samo u sigurnom okruženju.

Bušenje nedjeljom

Imate li susjede koji buše nedjeljom? E, pa, u Njemačkoj vam se to ne bi smjelo dogoditi jer je protuzakonito. Osim toga, zabranjeno je i bacati boce u spremnike za reciklažu kad vam se to prohtije – u vrijeme za odmor to se nikako ne preporučuje.

Odbijanje dimnjačara

Dimnjačarima u Njemačkoj lakše je ući u domove nego policiji, navodi Thelocal.de, jer im zakon propisuje da im građani ne smiju zabraniti pristup. Zgodno, zar ne? Osobito ako nekoga poželite špijunirati, kao što je to činio Hitler. Za Trećeg Reicha svaki je dimnjačar imao određene kuće za koje je bio zadužen, a njegova je obveza bila prijaviti potencijalno nedopuštene aktivnosti građana.

Tikanje policajcu

Policajcima u Njemačkoj mora se persirati – i točka. Nepoštovanje zakona i reda, odnosno tikanje umjesto "vikanja" nepristojne građane može stajati i do 4500 kuna. Stoga je mudro znati razliku između "du" i "Sie" u njemačkom jeziku.

Pjevanje prvog stiha himne

Das Lied der Deutschen ("Pjesma Nijemaca") državna je himna, poznata u svijetu kao "Deutschland, Deutschland über alles", što je i prvi među stihovima koje je napisao August Heinrich Hoffmann von Fallersleben 1841. godine.

No budući da je Hitlerova Nacistička stranka koristila pjesmu u skladu sa svojom ideologijom i prvi stih protumačila kao "Njemačka mora vladati nad cijelim svijetom", zabranjeno ga je koristiti zbog negativnog prizvuka.

Kako Nijemci ipak nisu htjeli odbaciti pjesmu jer je izvorno stvorena u želji za demokracijom, zadržali su je kao državnu himnu, ali ostavili su samo treću strofu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju