Spektakularna priroda, sigurnost od kriminala, vlada koja nije korumpirana i besplatna edukacija neke su od prednosti života na Islandu. Kao i sunčanje u ponoć, brojne saune i bazeni koji su na raspolaganju. Naravno, postoje i minusi poput čestih kiša, snažnih vjetrova i visokih cijena. Život na Islandu donosi i neke zanimljive navike s kojima se možete susresti ako provedete nešto više vremena s lokalcima.

Večera kod kuće

Island nije skup samo strancima koji ga posjećuju nego i velikom broju stanovnika koji si ne mogu priuštiti česte odlaske na večeru. Stoga je puno češća praksa da kod kuće uživaju u domaćoj hrani.

Kava u potocima

Zajedno s Fincima, Islanđani su među najvećim konzumentima kave u svijetu. Kava je i društvena aktivnost, najčešće se pijucka uz pržene uštipke koji se nazivaju kleina. Osim toga, u Reykjaviku ima gomila mjesta na kojima se može pojesti odličan sladoled, a budući da je vrijeme nepredvidljivo, stanovnici ne čekaju ljeto da bi u njemu uživali. Jedu ga čak i tijekom vožnje dok se probijaju kroz mećavu.

Kupanje u ljekovitim izvorima

Kupanje u vrućim izvorima jedna je od omiljenih aktivnosti na otvorenom. Geotermalne vode ima u izobilju, a može se i namirisati jer miriše na sumpor. Nađete li se na Islandu, neće vam dugo trebati da se naviknete na specifični miris.

Ludo vrijeme

Iako na Islandu temperature nisu strašno niske, zbog snažnih vjetrova činit će vam se da su niže nego što jesu. Osim toga, vrijeme je izrazito nepredvidljivo i često se mijenja. Stoga ne čudi da je slojevita odjeća nešto bez čega lokalci ne izlaze iz kuće. Osim toga, vrijeme je i česta tema razgovora.

Odlazak na bazen

Ako vam geotermalni izvor nije na dohvat ruke, velika je vjerojatnostda je bazen negdje u blizini. Čak i manja mjesta na Islandu zatvorena kupališta s toplom vodom i bazene. Zbog toga neki stanovnici vole provesti pauzu za ručak upravo plivajući ili opuštanjem.

Happy hour

Budući da su cijene alkohola na Islandu poprilično visoke ne čudi da se happy hour čeka kao ozeblo sunce. Popusti na pića Islanđanima često diktiraju vrijeme izlaska i druženja.

Sladoled zimi

U Reykjaviku ima gomila mjesta na kojima se može pojesti odličan sladoled, a budući da je vrijeme nepredvidljivo, stanovnici ne čekaju ljeto da bi u njemu uživali. Jedu ga čak i tijekom vožnje dok se probijaju kroz mećavu.

Maženje uličnih mačaka

Na ulicama Reykjavika umiljate ulične mačke uobičajen su prizor, baš kao i prolaznici koji su odlučili zastati i pomaziti ih.

70 metara iznad rijeke: Čudesna šetnja mostom među krošnjama Capilano - 1 Capilano - 4 Capilano - 3 +1 Capilano - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju