Šetnja mostom koji se smjestio na 565 metara iznad rijeke Beipan iskustvo je koje malo koga ostavlja ravnodušnim. Viseći most Beipanjiang, koji se naziva i Duge, najviši je most na svijetu, svečano otvoren za promet 2016. godine. Pritom se misli na udaljenost koju gume kotača ili potplate dijeli od površine vode, a ona na Beipanjiangu izaziva divljenje, ili vrtoglavicu.

S otvorenjem mosta Kinezi su proslavili i postignuće izgradnje prvog mosta koji je premašio 500 metara. Most rekorder pronaći ćete na granici dviju kineskih provincija na jugu zemlje: Guizhou i Yunnan. Cijelo to područje poznato je po predivnoj, uzbudljivoj prirodi.

Kraj u kojem se planine isprepleću s visoravnima, rijekama i kanjonima doista je dramatičan i pun svakojakih mostova, ali Duge je kruna tog slikovitog mjesta.

Beipanjiang - 2 Beipanjiang - 2 (Foto: Profimedia)

Da bi izgradili most dužine 1340 metara, Kinezima su trebale tri godine, a tim su građevinskim poduhvatom znatno skratili putovanje između dvaju okruga i uštedjeli do tri sata vožnje. Najviši most na svijetu dio je brze ceste koja se od istoka prema zapadu proteže na nevjerojatnih 2935 kilometara od grada Hanghzoua u blizini Šangaja do granice s Mjanmarom.

Kistefos, Norveška - 2 Zanimljivosti Arhitektonsko remek-djelo: Hibrid infrastrukture i skulpture ili Twist na norveški način

Niti jedan drugi kutak na svijetu nema toliko visokih mostova kao udaljena kineska provincija Guizhou, niti rijeka poput Beipana, koja je dala toliko posla inženjerima. Uostalom, i prevedeno, njezino ime znači 'vijugava'. Strme vapnenačke litice toliko su dramatične da je danju veći dio rijeke u sjeni. Na svakih 50 kilometara rijeke pronaći ćete cestovni ili željeznički most, nerijetko remek-djela inženjerstva koja pomiču granice izgradnje.

Kameni most: Čudo prirode i san penjača koji možete pronaći u susjedstvu Kameni most - 3 Kameni most - 2 Kameni most - 1 +1 Kameni most - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju