Kistefos je ime umjetničkog kompleksa izgrađenog na mjestu nekadašnje tvornice celuloze koji danas nudi arhitekturu svjetske klase, industrijski muzej, dvije umjetničke galerije i impresivan park skulptura s 52 skulpture u slikovitom prirodnom okruženju uz rijeku Randselva.

Nezaboravan prizor stvara upravo umjetnička galerija The Twist koja je galerija, most i skulptura u jednom. Bijeli volumen koji premošćuje rijeku zavijajući oko vlastite osi za 90 stupnjeva osvojio je nekoliko nagrada za svoj vrhunski dizajn, a prije tri godine New York Times ga je proglasio "kulturnom destinacijom koju morate vidjeti". Kistefos se nalazi u Jevnakeru, mjestu na koje se stiže za oko jedan sat od Osla prema sjeverozapadu.

Zgradu The Twist dizajnirao je i projektirao nagrađivani danski arhitektonski ured BIG - Bjarke Ingels Group, koji je i za nju dobio brojne nagrade. Pobijedili su na javnom natječaju raspisanom 2014. zbog potrebe za proširenjem postojećeg muzeja u nekadašnjoj tvornici celuloze. Kistefosu je trebao veći i moderniji muzej za sve veću zbirku umjetnina, ali trebao im je i most koji bi omogućio nesmetanu cirkulaciju parkom skluptura koji okružuje muzejski kompleks. BIG-ova jedinstvena struktura koja je ujedno i most ispunila je oba kriterija. Zgrada je nazvana “hibridom arhitekture, infrastrukture i skulpture” i zamišljena je kao jedan od eksponata parka skulptura.

Zaokret volumena zgrade omogućio je i da se ona jednostavno podigne s niže, šumovite obale rijeke na jugu do brdovitog područja na sjevernoj obali. Kako bi funkcionirao kao kontinuirani put u krajoliku, obje strane zgrade služe kao glavni ulaz. Dolazeći iz oba smjera, posjetitelji doživljavaju galeriju kao da prolaze kroz otvor blende fotoaparata.

Svake godine park skulptura se proširuje jednom ili više skulptura. Danas sadrži 52 skulpture istaknutih suvremenih umjetnika kao što su Yayoi Kusama, Claes Oldenburg, Fernando Botero, Tony Cragg, Olafur Eliasson i Anish Kapoor. Svake godine Kistefos predstavlja i norveške i međunarodne umjetnike u svoje dvije galerije, The Twist i Nybruket Gallery. Galerija Nybruket nalazi se u jednoj od starih tvorničkih zgrada A/S Kistefos Træsliberi.

Povijest Kistefosa započela je starom tvornicom celuloze prije više od 130 godina. A/S Kistefos Træsliberi osnovao je konzul Anders Sveaas 1889. godine. Proizvodnja u Kistefosu prestala je 1955. godine. Kistefos - muzej osnovao je 1996. godine norveški biznismen i kolekcionar umjetnina Christen Sveaas, unuk vlasnika tvornice celuloze Andersa Sveaasa. Industrijsko naslijeđe je sačuvano, iskorišteno kao jedinstven okvir za umjetnost i prošireno remek-djelom arhitekture koje je i galerija i most i skulptura.

Nova sezona u Kistefosu počinje 4. svibnja 2024., a park skulptura je - ako vas put nanese – uvijek otvoren.

  Jedinstvena Norveška: 7 zanimljivosti o zemlji na sjeveru Starog Kontinenta Norveška - 1 Oslo Norveška - 2 +1 Norveška cesta Atlantic Ocean Road

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju