Džungarija ili Džungarska zavala područje je u sjevernome dijelu pokrajine Xinjiang na sjeverozapadu Kine u kojem se nalazi točka koja je upisana u knjigu rekorda. Na koordinatama 46°16.8'N, 86°40.2'E smjestilo se mjesto koje je u Guinnessovoj knjizi zabilježeno kao kopneni položaj najudaljeniji od otvorenog mora – čak 2,648 kilometara. Najbliže otvoreno more je Baydaratskaya Guba na sjeveru (Arktički ocean), Feni Pointa na jugu (Indijski ocean) i Bohai Wana na istoku (Žuto more).

Najveći grad u tom području Kine je Urumqi, čiji stanovnici ističu da se nalaze najdublje u kopnenom dijelu Zemlje - do najbliže obale ima više od 2,500 km. U svakom sučaju, Urumqi je itekako zanimljivo odredište jer se sastoji od jedinstvene mješavine različitih kultura. Dvije glavne etničke skupine su Han-Kinezi i Ujguri, ali osim njih, tu su i Mongoli, Kazasi, Hui i i drugi. Osim automobilom, do Urumqija iz Pekinga vlakom se stiže za 30 do 37 sati.

Urumqi - 1 Urumqi - 1 (Foto: Shutterstock)

Odvede li vas put u Urumqi, jedno od mjesta koje treba posjetiti je Hong Shan, ili Crveno brdo koje nudi predivan pogled na grad. Regionalni muzej Xingjiang, kao i tržnica Bei Yuan Chun na kojoj se možete upoznati s tradicionalnim namirnicama i osjetiti ritam grada također su neka od mjesta koja ne treba zaobići. Izvan grada ćete pronaći „rajsko jezero“, Tianshan Tianchi, planinsko jezero koje se smjestilo na 1907 metara nadmorske visine. Planine Tianshan čiji se vrh uzdiže na 7,439 metara također mame zaljubljenike u prirodu.

Prvo nomadsko carstvo na svijetu: Nevjerojatne činjenice o "hrabrim robovima" koje ni Kineski zid nije mogao zaustaviti Xiongnu - 2 Xiongnu - 1 Kineski zid - 2 +0 Kineski zid - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju