Koji je recept najstariji na svijetu nemoguće je odrediti, ali zato sa sigurnošću možemo reći koji je najstariji sačuvani recept na svijetu. A s obzirom na to da je star tri tisuće i sedamsto godina, i to je prilično impresivno. I zapravo, radi se o čitavoj kuharici, a ne o jednom jelu.

Najstariji poznati recepti zapisani su na tri glinene pločice koje se čuvaju u Babilonskoj zbirci na Sveučilištu Yale. Napisani su klinastim pismom i akadskim jezikom kojim se služila sumerska kultura. Datiraju iz otprilike 1730. godine prije naše ere, a pronađene su na području današnjeg Iraka i dijelova Sirije i Turske.

U vrijeme kada su pronađene 1930-ih, sadržaj ploča bio je pogrešno tumačen iako je već 1940-ih asirologinja Mary Inda Hussey sugerirala da sadrže kulinarske recepte. Njezin je zaključak 1980-ih potvrdio francuski asirolog i kuhar visoke kuhinje Jean Bottéro.

Janjeći gulaš - jedno od najstarijih jela

Pločice s Yalea sadrže čitavu kuharicu s temom "gulaši i variva". Jedna sadrži 24 recepta, dok druge dvije sadrže manji broj detaljnije razrađenih recepata. Gulaš se u Mezopotamiji prije nekih četiri tisuće godina pripremao od peradi, golubova, ovčetine ili janjetine, iznutrica, repe i cikle.

Najstariji recept na svijetu - 3 Najstariji recept na svijetu - 3 (Foto: Shutterstock)

Pripremala su se i jela od mesa jelena, gazela, kozlića, ali i nekih ptica koje danas ne poznajemo, a postojalo je i jelo slično piti. Popisi sastojaka koji su tada bili prilično skupi daju naslutiti da je kuharica napisana za više slojeve, a njezina šturost znači da je vjerojatno služila kao podsjetnik iskusnim kuharima, a ne kao udžbenik za početnike.

Znanstvenici i suradnici s Yalea u ciklusu Babylonian cooking rekreiraju jela iz ove mezopotamske kuharice. Nakon početnih ne previše ukusnih rezultata, nakon razmišljanja o prijevodu i eksperimentiranja sa začinima, dobili su kažu i sasvim jestiva jela. Kako se kuhaju, pogledajte u videu.

Ono što je iznenadilo i arheologe i gastronomske stručnjake, bogatstvo je sastojaka i začina u tako davnoj kuhinju. U njoj se već prepoznaju obrisi nekih tradicionalnih jela bliskoistočne kuhinje, ali i danas česte kombinacije okusa poput kumina, korijandera, metvice, češnjaka i luka.

Sedam finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se pripremaju bez po muke Varivo od zelene leće Varivo od brokule i piletine Varivo od krumpira i kobasica +0 Ovaj tjedan predlažemo vam ukusna jela na žlicu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju