Gurman će uvijek odabrati kvalitetu, a ne kvantitetu. Luksuzne namirnice i sastojci skupi su jesr su rijetki i neobični. Neke od sastojaka koje ćemo spomenuti vjerojatno nikada nećete ni vidjeti, a kamoli okusiti, ali, većina se u jelima pojavljuje u vrlo malim količinama, pa ne očajavajte kad vidite cijenu kilograma… i slobodno sastavite listu želja.

Rijetko (i) skupo

Među dvadeset najskupljih sastojaka su najsjkuplje ekstradjevičansko maslinovo ulje, Lambda, napravljeno od grčke sorte maslina Kroneiki, kraljevske kamenice, pilići sorte Ayam Cemani koji se prodaju po 2000 po komadu, vrhunska japanska govedina Wagyu, kava Kopi Luwak i med koji skupljaju profesionalni penjači iz spilja na sjeverozapadu Turske. 

Na ovom popisu je i puno češća vanilija koja je skupa jer se mora ručno oprašiti i to u jedinom danu u godini kad cvjeta. Najskuplji začin na svijetu je šafran s cijenom većom od 10 000 dolara po kilogramu. Potrebno je, naime 150 tisuća cvjetova šafrana da bi se dobio jedan kilogram začina.

 

Rijetko i najskuplje

U prvih pet najskupljih sastojaka srećemo prave ekstravagance.


5. Crna lubenica

Ovo rijetko voće ponovno nas vodi u Japan. Zbog osjetljivosti ih se proizvede manje od deset tisuća na godinu, pa cijena jedne lubenice može doseći i 6000 dolara. Čest su vjenčani dar u Japanu.

4. Plavoperajna tuna

Ima nekoliko sorti (i sve su ugrožene zbog pretjeranog izlova) i sve su cijenjene, a rekord u cijeni drži primjerak od 278 kilograma koji je 2020. u Tokiju prodan za 1,8 milijun dolara.

3. Bijeli tartufi

Skuplji su od crnih tartufa, a posebno su cijenjeni oni iz okolice Pijemonta, a traže ih svinje i psi tartufari. Zbog njihove cijene, ali i vrlo intenzivne arome, uglavnom se koriste u vrlo malim količinama.

2. Kavijar

Kavijar je sinonim za luksuz. Skup je jer se ikra skuplja ručno. Svjetski rekord najskupljeg dugo je držao kavijar Golden Almas iz Irana poznat baršunastom okusu i cijeni od gotovo 35 000 dolara po kilogramu. Pretekao ga je kavijar Strottarga Bianco, koji je danas ne samo najskuplji kavijar nego na svijetu, nego i najskuplji prehrambeni proizvod koji košta 113 000 dolara po kilogramu. U čemu je tajna? Pa, posut je 22-karatnim zlatom. To nimalo ne utječe na okus, ali utječe na cijenu.

1. Zlatni listići

Strottarga Bianco doveo nas je do broja jedan najskupljih prehrambenih sastojaka. Jestivo zlato. Pravo zlato čistoće između 22 i 24 karata sasvim je sigurno za jelo i dugo se koristi u visokoj kuhinji. Sasvim je bezokusno, ali lijepo izgleda pa je redovit ukras, najčešće na desertima ili u koktelima, na svečanim i skupim događanjima. Listići su tanki, pa pakiranje možete naručiti već za 500-tinjak kuna, i ako vas veseli, urediti si šnicl, recimo. To je jako moderno.

  Božićna kugla i rolada od krumpira: Recepti Melkiora Bašića koji su skupo stajali Maju Jalšovec MasterChef - 5 MasterChef - 4 MasterChef - 3 +2 MasterChef - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju