Dok se Zapad bori sa sve starijim stanovništvom, neke druge zemlje ne mogu ni zamisliti taj problem. A možete li vi zamisliti zemlju u kojoj je polovica stanovništva mlađa od 18 ili čak 15 godina? Uz ovaj popis to će biti lakše – a možda očekivano, gotovo sve su u Africi.

Niger: 57 % maloljetnog stanovništva

Definitivni rekorder u svijetu je afrička država Niger, u kojoj je čak 57 % stanovništva maloljetno. Prema statistikama, žena u Nigeru za života rodi u prosjeku osmero djece. Nažalost, iako bi mnoge države voljele imati ovako mnogobrojno mlado stanovništvo, u Nigeru će to predstavljati veliki problem s obzirom na siromaštvo s kojim se bore.

Uganda: 55 % maloljetnog stanovništva

Kao i kod Nigera, razlog za ovoliki broj mlade populacije su nekorištenje kontracepcije i tradicionalno mnogobrojne obitelji. Čak 77 % populacije mlađe je od 25 godina, što je također problem za mladež ove zemlje koja se bori s visokom stopom nezaposlenosti i niskom očekivanom životnom dobi.

Mali: Gotovo polovica stanovništva mlađa od 15 godina

Nezaposlenost, siromaštvo i česte političke krize navode velik broj mladih oružanim skupinama, koje ih lako regrutiraju. Intervenirao je UN sa svojim programom kreiranja poslova za 3000 mladih, no to i dalje nije dovoljno u državi u kojoj je od 20 milijuna stanovnika gotovo polovica mlađa od 15 godina.

Afganistan: Polovica maloljetnog stanovništva

Na popisu 20 "najmlađih" zemalja svijeta jedina ne-afrička država je Afganistan, u kojem maloljetnici čine 51 % stanovništva. Vijestima iz Afganistana svjedočimo iz mjeseca u mjesec već godinama, dovoljno da možemo osjetiti kakva atmosfera vlada u ovoj azijskoj zemlji i s kojim se sve problemima njihovi mladi suočavaju.

Venecija Afrike: Izgradili su selo usred jezera kako bi se spasili od trgovaca robljem Ganvie - 1 Ganvie - 2 Ganvie - 3 +1 Ganvie - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju