Jedan od najbizarnijih geoloških fenomena Sjeverne Amerike nalazi se u kanadskom Yukonu, gdje se smjestila najmanja pustinja na svijetu. Široka tek 600 metara pustinja Carcross doista je jedinstvena. Liliputanski pješčanik od tek 2,59 četvornih kilometara čudi i lokalno stanovništvo.

Gradić Carcross s vremenom postaje sve popularnija turistička destinacija koju posjećuju putnici kako bi se na vlastite oči uvjerili u majušne dine, dolaze surfati na pijesku, sanjkati se ili se provozati quadovima. Čim padne dovoljno snijega, pustinja se pretvara u igralište za zimske radosti. Pustinja budi znatiželju i kod kanadskih znanstvenika i geologa koji se i dalje trude razotkriti sve tajne nastanka tog geološkog fenomena.

Carcross Carcross (Foto: Shutterstock)

Smatra se kako je pustinja Carcross rezultat djelovanja leda, vjetra i vode tijekom 10 tisuća godina. Kako se led počeo topiti i povlačiti prema jugu, doline južnog Yukona ostale su izbrazdane. Tijekom vremena oblikovala su se golema jezera, a kada se led povukao, razina vode je pala, ostavljajući plaže i udubljenja između dolina. Snažni vjetrovi nanijeli su pijesak i otpuhali ga na sjeverozapad, stvarajući jednu od najnevjerojatnijih pustinja na svijetu.

Iako se ne može uspoređivati sa Saharom, pustinjama Gobi ili Kalahari, sićušne dine Carcrossa također bude divljenje.

Zlatni rez kao kriterij: Arhitekti proučavali svjetske metropole i pronašli najljepši grad na svijetu Venecija +0 Chester

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju