U životinjskom svijetu neka od najizdržljivijih poznatih bića su tardigradi koji se nazivaju i dugoživci, vodeni medvjedi ili mahovinasti praščići, mali organizmi koji obitavaju u vodi, a u vakuumu mogu preživjeti čak deset dana! Tardigradi su popet superjunaka životinjskog svijeta – smatra se da bi čak mogli preživjeti globalne katastrofe poput udara meteora ili jakih zračenja. Na temperaturi od 151 °C izdržat će nekoliko minuta, a na −200 °C čak nekoliko dana. Eksperimenti su pokazali da mogu opstati ispod nekoliko slojeva leda na planinskim vrhuncima Himalaja. Također, mogu podnijeti radijaciju nekoliko tisuću puta veću nego onu koju može preživjeti čovjek.

Majušni snagatori 

Tardigrade nije lako uočiti jer su veličine tek od oko milimetra. Imaju osam nogu i njušku, a zbog punašnog tijela dobili su nadimak vodeni medvjedi. Hrane se biljnim stanicama i malim životinjama poput oblića ili kolnjaka. Žive u svim morima i slatkim vodama, preživljavaju u džepovima mahovine, a mogu se naći u vlažnim nakupinama na krovovima kuća.

Tardigradi Tardigradi (Foto: Shutterstock)

Nevjerojatna izdržljivost

Imaju tako nevjerojatan nagon za preživljavanje da će se prilagoditi nemilosrdnim uvjetima i kada nisu blizu vode. Usporit će svoje vitalne funkcije do stanja obamrlosti i čekati bolje uvjete nekoliko mjeseci ili čak godina. Ne čudi stoga što su premet mnogih znanstvenih istraživanja.

Mogu (kratko) preživjeti u svemiru 

Prilikom testiranja otpornost ovih mikroskopskih bića u svemiru, tardigardi su preživjeli punih 10 dana. Čak 68 posto uzoraka koji su bili zaštićeni od direktnog sunčevog zračenja preživjeli su povratak na Zemlju, ali i nekolicina onih koji nisu imali nikakvu zaštitu. Nacionalni parku Haleakala što se izdiže na 3055 metara nadmorske visine na Havajima jedan je od najvećih staništa ovih mikroskopskih bića. Na pedeset četvornih kilometara pronađeno je čak 31 od 1000 poznatih vrsta vodenih medvjeda koje žive diljem planete.

Visoka kao 3 zagrebačke katedrale: Najviša građevina u Hrvatskoj koja pokazuje put u sve popularniji kutak Lijepe Naše Izlet u plominski kraj - 6 Vidikovac Izlet u plominski kraj - 4 +2 Izlet u plominski kraj - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju