Vjerojatno znate kako naša lijepa zemlja ima brojne prirodne ljepote, endeme i posebnosti koje je izdvajaju od ostalih zemalja svijeta. Na listu onoga čime možete impresionirati strane turiste ovog ljeta slobodno dodajte kako i najhladnija svjetska rijeka prolazi Hrvatskom, barem tako navode brojni strani izvori, a mi smo na popis želja dodali kupanje u ovom biseru kako bismo iz prve ruke provjerili tu tezu.

Radi se o čarobnoj Neretvi, čija je prosječna temperatura u gornjem toku ljeti samo 7 Celzijevih stupnjeva. Znanstvenici objašnjavaju kako je razlog tome što se izvor Neretve nalazi na nadmorskoj visini od 1227 metara, ispod planine Jabuke, koja je dio Zelengore i zbog toga je dobila titulu najhladnije rijeke na svijetu.

Hercegovački Nil

Neretva u svojih otprilike 230 kilometara toka kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku do Jadranskog mora, logično, podiže svoju temperaturu, a tome uvelike pomažu vruće obale jednog od najtoplijih gradova u Europi - Mostara. Neretva je poznata po svojoj boji, predivnom kanjonu i tome što krije prave bisere prirode iza svake okuke, i zato je idealno mjesto za izlet i istraživanje.

Zbog gospodarske važnosti zovu je i hercegovačkim Nilom, a nakon što je Stanko Parmać pokrenuo projekt melioracije područja delte Neretve, stvoreni su uvjeti da dobije nadimak i hrvatski Nil. Upravo iz tog područja svake godine vjerno čekamo dolazak lubenica, mandarina, klementina, limuna...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju