Salata od patlidžana jednostavno je ljetno jelo koje savršeno spaja sezonske okuse i arome. Osnova su naravno patlidžani koje ćemo prepeći kako bi izgubili vodu i gorčinu, a okus salate bit će puniji zahvaljujući crnim maslinama i pinjolima. Metvica će svojim čarobnim okusom dati čitavom jelu puno svježine, a slatkasto-kiselkasti preljev će uz vrlo malo truda od obične salate napraviti fantaziju.
Salatu od patlidžana s mentom i pinjolima možete poslužiti kao predjelo ili kao glavno jelo. Količina sastojaka iz recepta bit će dovoljan za četiri porcije služite li je kao predjelo ili za dvije porcije kao glavno jelo. Možete je obogatiti kus-kusom, kuhanim pirom ili kvinojom, a ako vam nedostaje još slatkoga, dodajte šaku razmočenih grožđica, sušenih brusnica ili svježeg nara.
Sastojci za salatu od patlidžana s mentom i pinjolima:
Za salatu
- 2 patlidžana, narezana na kolute debljine 1 centimetar
- 2 žlice maslinovog ulja
- 25 g pinjola, preprženih
- 50 g fete, izmrvljene
- 1 šaka crnih maslina, bez koštice
- 1 šaka peršina, nasjeckanog
- 1 šaka metvice, samo listići
Za preljev
- 1 mala ljutika, sitno nasjeckana
- 1 žlica dijon senfa
- 1½ žlice bijelog vinskog octa
- 3½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ čajne žličice šećera
- sol
- papar
Priprema salate od patlidžana s mentom i pinjolima:
- Zagrijte grill tavu na jakoj vatri. Narezane kriške patlidžana premažite uljem i pecite ih 4-5 minuta sa svake strane omekšaju i malo ne pougljene. Prebacite pržene patlidžane u zdjelu.
- Pomiješajte sve sastojke za preljev i dobro ih posolite i popaprite. Prelijte preko patlidžana i dobro promiješajte.
- Posložite patlidžane na pladanj, pospite pinjolima, fetom, peršinom, metvicom i maslinama. Prelijte preostalim preljevom i poslužite.
5 recepata zbog kojih ćete se (ponovno) zaljubiti u patlidžane +0