U potrazi za najčišćim destinacijama na svijetu zavirili smo na mjesta u kojima se diše punim plućima, voda je čista, a priroda nudi predivne prizore. Na popisu mjesta koja nose titulu najčišćeg zraka na zemlji su Cape Grim u Tasmaniji, otok Mauna Loa na Havajima, otok Macquarie u Tihom oceanu, dijelovi Antarktike i grad Ny-Ålesund na Svalbardu.

Kad je riječ o gradovima, nemoguće je obraniti se od onečišćenja, ali neke zemlje još uvijek uspijevaju zadržati pristojnu kvalitetu zraka. Na popisu najčišćih su: Reykjavik na Islandu, austrijski Beč, finski Helsinki, Zürich u Švicarskoj i Göteborg u Švedskoj, pokazuju podaci s internetskog portala The Travel. Kad je riječ o zemljama s najboljom pitkom vodom, Finska, Island, Nizozemska, Norveška i Švicarska one su u kojima bezbrižno možete piti iz slavine. 

Chinampa - 4 Zanimljivosti Poljoprivredno čudo: Novi život zaboravljenih vrtova na vodi koji su Asteke spasili od gladi

Najbolja pitka voda

Najkvalitetniju pitku vodu pronaći ćete u Finskoj, poznatoj i kao zemljom tisuću jezera. Finska vodu za piće neumorno filtrira brojnim metodama kako bi uklonila zagađivače prije distribucije vode kućanstvima. U većini zemalja industrijski otpad i neodgovarajuće pročišćavanje otpadnih voda glavni su razlozi nezdrave vode za piće jer otpad uvijek nađe put do površinskih ili podzemnih izvora vode. U Finskoj je praksa upravljanja otpadom strogo regulirana, a otpadne se vode temeljito pročišćavaju kako ne bi predstavljale prijetnju zdravlju stanovništva.

Najčišći zrak na svijetu

Da biste pronašli mjesto koje je na vrhu destinacija s najčišćim zrakom na svijetu, put će vas odvesti na "rub svijeta", krajnju sjeverozapadnu točku Tasmanije, gdje ćete pronaći divlji poluotok imena Cape Grim, poznat i kao Kennaook. Smještena na vrhu litice, Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station (CGBAPS) stoji još od 1976. godine i potvrđuje kako lokalni izvori onečišćenja kao što su ispušni plinovi ili industrijski dim ne muče taj kutak planeta. Više o tom mjestu doznajte ovdje.

Zelene stope - 3 Aktualno Umjetnici u zelenoj akciji: Kistom i objektivom za Hrvatsku bez automobilskih olupina

Kristalno jezero 

Mjesto na kojem se nalaze bočato jezero i špilja Melissani jedno su od najljepših mjesta u Kefaloniji, ako ne i u cijeloj Grčkoj, Mnogi kažu da je tirkizna voda jezera najčišća u Europi, ako ne i na svijetu. Melissani je dio većeg geološkog fenomena. Naime, sjeverno od grada Argostolija nalaze se vrtače Katavothres, gdje morska voda otječe i nestaje u tlu. Dugo se pokušavalo odgonetnuti kamo teče morska voda, sve dok geolozi nisu ulili boju u vodu i otkrili da morska voda ponire pod zemljom, teče i pojavljuje se nakon 14 dana na drugoj strani otoka, teče kroz jezero Melissani i odatle se vraća u more.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju