Mjesto na kojem se nalaze bočato jezero i špilja Melissani jedno su od najljepših mjesta u Kefaloniji, ako ne i u cijeloj Grčkoj, Mnogi kažu da je tirkizna voda jezera najčišća u Europi, ako ne i na svijetu.  Prije nešto više od 70 godina ta je spektakularna prirodna atrakcija bila skrivena od posjetitelja - sve dok se poznati speleolog Yiannis i njegova supruga Anna nisu na konopima spustili kroz špiljski otvor iznad jezera. Tom su prilikom na otočiću koji špilju dijeli na dva dijela pronašli uljanicu.

Koju godinu kasnije arheolog Marinatos istražio je otočić i pronašao nekoliko artefakata iz 4. i 3. stoljeća prije Krista. Predmeti su pokazali kako je mjesto bilo posvećeno Panu, grčkom bogu pastira, šuma i lovaca, koji se smatrao zaštitnikom prirode, ali i ljubiteljem glazbe i plesa. Marinatos je pronašao figuricu Pana, kao i glinenu ploču na kojoj su prikazane rasplesane nimfe.

Melissani - 1 Melissani - 1 (Foto: Shutterstock)

Melissani je dio većeg geološkog fenomena. Naime sjeverno od grada Argostolija nalaze se vrtače Katavothres, gdje morska voda otječe i nestaje u tlu. Dugo su ljudi pokušavali odgonetnuti kamo teče morska voda sve dok geolozi nisu ulili boju u vodu i otkrili da morska voda ponire pod zemljom teče i pojavljuje se nakon 14 dana na drugoj strani otoka, teče kroz jezero Melissani i odatle se vraća u more.

Issyk-Kul - 4 Putovanja Bijeg od vrućine u planine: Upoznajte čudesno drugo najveće planinsko jezero na svijetu

Jedan od razloga zašto jezero izgleda čarobna je svjetlost koja se spušta s otvora u krovu, koji se urušio prije nekoliko tisuća godina zbog potresa. Kada je sunce visoko na nebu, zrake svjetlosti obasjaju kristalno čistu vodu koja izgleda nestvarno tirkizna. Zbog toga i najbolje vrijeme za posjet Melissaniju oko podneva. Voda je toliko bistra da se tlo vidi čak i na najvećoj dubini od 30 metara. Jezero je dugo oko 164, a široko 35 metara.

Kako bi se posjetiteljima omogućio pristup jezeru napravljen je kratki tunel, na kraju kojeg čekaju čamci na vesla kojima se plovi do drugog dijela špilje i prolazi pokraj otočića na kojem su se vršila iskapanja. Na zidovima se nalaze stalaktiti i kamenje neobičnog oblika – neki su nalik dupinima, koji se također spominju u grčkoj mitologiji.
Do špilje s jezerom najbolje je doći automobilom, ali ako nemate vlastiti prijevoz provjerite vozni red lokalnog autobusnog prijevoznika. 

Sve popularnija destinacija: Ramsko jezero kao idealno mjesto za pravi odmor u prirodi Ramsko jezero - 4 Ramsko jezero - 3 Ramsko jezero - 1 +0 Ramsko jezero - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju