Da biste pronašli mjesto koje je na vrhu destinacija s najčišćim zrakom na svijetu put će vas odvesti na „rub svijeta“, krajnju sjeverozapadnu točku Tasmanije, gdje ćete pronaći divlji poluotok turobnog imena: Cape Grim, poznat i kao Kennaook. Ako vam to nešto znači, Cape Grim smjestio se na 2 sata i 40 minuta vožnje (179 km) od Devonporta.

Uporni putnici koji žele vidjeti to mjesto usred ničega, pronaći će moćni vjetar koji divlja dramatičnim liticama i plažama s crnim pijeskom. Budući da su ga ljudi većinom ostavljali na miru, Cape Grim je mogao mirno disati usporenim ritmom te s vremenom i steći titulu mjesta koje se ponosi superčistim zrakom, što marljivo bilježi i postaja za ispitivanje kvalitete zraka.

Smještena na vrhu litice Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station (CGBAPS) stoji još od 1976. godine, potvrđujući kako lokalni izvori onečišćenja kao što su ispušni plinovi ili industrijski dim ne muče taj kutak planete. Mjesta koja nose titulu najčišćeg zraka na zemlji, osim Cape Grima uključuju i stanicu Mauna Loa na Havajima, otok Macquarieu Tihom oceanu, stanicu Casey na Antarktici i grad Ny-Ålesund na Svalbardu.

Cape Grim - 1 Cape Grim - 1 (Foto: Profimedia)

Postaja na Cape Grimu igra važnu ulogu u svjetskim istraživanjima klimatskih promjena; donosi informacije o stupnju oštećenja ozona, temperaturi, količini oborina, vjetru i sunčevom zračenju. Praćenjem i uspoređivanjem podataka dolazi se do važnih podataka koji otkrivaju kako se mijenja globalna atmosfera.

Divlje vjetrove Cape Grima iskorištava jedna od najvećih vjetroelektrana na svijetu, Woolnorth Wind Farm, koja se nalazi se na 84 m nadmorske visine. Na vrhu se nalazi i vidikovac, gdje naleti vjetra, koji pušu s Antarktika brzinom od 180 kilometara na sat doslovno oduzimaju dah. Vrijeme je neumoljivo, ali to je ono što Cape Grim čini posebnim.

Prednosti čistog okoliša se pokušavaju unovčiti na razne načine: od prodaje kišnice, zanatske votke, viskija i džina, pa čak i flaširanog tasmanijskog zraka za udisanje. Nađete li se u tom kraju Tasmanije možete isprobati i neke od izvrsnih proizvoda, kao što su vrhunski sirevi, kamenice i rakovi, kao i vrhunsku govedinu koja slovi kao jedna od najboljih na svijetu. Plaže privlače surfere i zaljubljenike u noćno nebo koji satima zure u zvijezde i planete, kao i turiste koji traže mir koji narušava tek buka valova koji udaraju o obalu.

Prije 30 godina činilo se kao dobra ideja, danas za ovu zgradu kažu da je blamaža Panorama glavnog grada Čilea Torre Telefónica u glavnom gradu Čilea - 2 Torre Telefónica u glavnom gradu Čilea - 3 +0 Torre Telefónica u glavnom gradu Čilea - 1

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju