Tradicionalna fešta povodom blagdana svete Ane, 26. srpnja u Putnikovićima na Pelješcu svake godine okupi više stotina zaljubljenika u vrhunska vina i dalmatinski ugođaj. Svi već znaju da ovo mjesto u srcu Pelješca svoju zaštitnicu slavi sjajnom zabavom, uz glazbu i odlične plavce i maraštine, no ove godine imaju još jedan razlog za slavlje. Naime, na blagdan sv. Ane svečano se otvara „Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva“ u čijem je sastavu i Dom vinarske tradicije.

“Iznimno smo ponosni što smo priveli kraju ovaj zahtjevan projekt na dvije etaže, ukupne površine 800 metara četvornih, gdje su izloženi eksponati iz naše duge vinogradarske i vinarske povijesti. Blagdan Svete Ane izvrsna je prilika da ovaj jedinstveni muzej razgledaju domaći i gosti te da uživaju u našim vinima među kojima je, osim hvaljenih plavaca, i ono od maraštine koje nosi ime po našoj zaštitnici”, kaže Jozo Rabušić, direktor PZ Putniković, koja okuplja više od 140 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava.

> Edukacija za 0 kuna: Ljetna škola vina u Zagrebu

U sklopu vinarije prije tri godine otvoren je Dom vinarske tradicije s vrijednim eksponatima i kušaonicom, dok će posjetitelji od kraja srpnja imati priliku vidjeti i repliku autohtone dalmatinske kuće uređene u potkrovlju novog muzeja.

Ovo malo pitoreskno pelješko mjesto skriva i jednu od rijetko sačuvanih baroknih crkvica u izvornom obliku, crkvu sv. Ane, koju su prema legendi sagradili vinogradari kako bi zaštitila njihovu lozu od nedaća. Vino “Sveta Ana”, PZ Putnikovića, koje odlično paše uz ribu i stonske kamenice, po ovoj je crkvici i dobilo ime.

PZ Putniković jedna je od najvećih i najuspješnijih vinarija na Pelješcu, koja godišnje napuni od 800 tisuća do milijun boca vina. Među njima dominiraju ona od plavca malog, sorte koja najbolje rezultate daje upravo na Pelješcu.

Ljeto na sjeveru Hrvatske: Drukčiji odmor koji će vas brzinski vratiti u život Martilandia Riba nudi iznenađujuće osvježenje Novi sadržaji za djecu u Martilandiji +5 Na koji se odsklizati- pitanje je sad...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju