Ovoga tjedna u Zagrebu započinje projekt besplatnih vinskih radionica pod nazivom Ljeto za vinoljupce u organizaciji udruge Vinoljupci. Ukupno četiri radionice na rasporedu su 16., 18., 19. i 20. srpnja, s početkom u 17:30, a održat će se u ugodnom ambijentu restorana Klub književnika na glavnom zagrebačkom trgu.

Tema radionice su osnove o vinu, a želja je organizatora ovim projektom povećati razinu vinske kulture i skrenuti pažnju javnosti na važnost očuvanja hrvatskih autohtonih sorti vina.

Polaznici radionica imat će priliku naučiti najvažnije činjenice o svjetskoj proizvodnji vina, dobiti pregled najpoznatijih svjetskih sorti, upoznati se s vinskim regijama Hrvatske, naučiti koje su najvažnije hrvatske autohtone sorte, kako izgleda vinifikacijski proces, kako pravilno ohladiti, otvoriti i poslužiti vino, a očekuju ih i osnove vinskog bontona. Sve su radionice sadržajno jednake i dovoljno je doći na jednu radionicu iz ciklusa.

Da ne bi sve ostalo samo na riječima, sudionici radionica imat će priliku i kušati vina. Njih ukupno četiri (pjenušac, bijelo vino, rose i crno vino) iz sve četiri hrvatske vinske regije. Na pojedinim radionicama gostovat će vinari i vinski znalci koji će polaznicima prenijeti iskustva iz vlastite prakse.

Prilikom sadržajnog kreiranja ovog projekta velik značaj dan je autohtonim hrvatskim sortama vina. Od bijelih sorti kušat će se škrlet, dubrovačka malvazija i maraština, od crnih teran i plavac. No ne smijemo zaboraviti spomenuti i graševinu, koja iako nije autohtona, spada među najvažnije i najrasprostranjenije sorte vina u Hrvatskoj.

Besplatne ulaznice mogu se preuzeti na Entriju. Dodatne informacije o radionicama i radu udruge potražite ovdje ili na Facebooku.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik s kojim će punjene paprike uvijek ispasti fantastično

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju