Na samom sjeveru Hrvatske živi i djeluje turistički aktivna općina Sveti Martin na Muri. Ljeti, kada ima najviše događanja, održava se i manifestacija pod nazivom Dani turizma, a središnja je manifestacija Povorka starih običaja i zanata. Predlažemo vam da isplanirate ljetni izlet u Međimurje.

Već 50. godina prezentiranja običaja

Povorka starih običaja i zanata u Svetom Martinu na Muri događa se već 50. godinu zaredom. Sve je počelo 1969. prikazivanjem tradicijske berbe grožđa, važnog sastojka tog vinorodnog kraja. Godinama se to prikazivanje razvijalo, a posljednjih 20-ak godina manifestacija uključuje najraznovrsnije običaje i zanate koji se u povorci kroz mjesto prezentiraju mještanima, posjetiteljima i turistima. Održava se u sklopu Dana turizma koji ove godine traju od 7. srpnja do 25. kolovoza.

Naučite nešto o Međimurju

Cilj je povorke zaštita i očuvanje kulturne baštine, ali i učenje o tradiciji kraja. Ulicama Svetog Martina na Muri tog se dana šeću kosci, bačvari, voćari, lovci, kulturna društva u narodnim nošnjama koja prikazuju radne akcije poput čišćenja kukuruza, a vidjeti možete kako izgleda i završi međimurska berba grožđa, tzv. bratva te obrada žita. Vidjeti se mogu i najstarija prijevozna sredstva poput upregnutih kola ili traktora oldtimera. Popis je dugačak, a zanimaju li vas tradicija i običaji, svratite u Sveti Martin na Muri 11. kolovoza s početkom u 14:30.

Skoknite u zabavni vodeni park po osvježenje

Ako isplanirate izlet u Međimurje, osvježite se u LifeClass Termama Sveti Martin. One su također u Svetom Martinu na Muri, a novoimenovani i s novim sadržajima aquapark MartiLandia bit će idealan začin vašem izletu. U sklopu resorta su i unutarnji bazeni, jacuzzi i bogata spa i wellness-ponuda, a u ovom kraju lako ćete naći smještaj u Hotelu Spa Golfer, Apartmanima Regina u sklopu resorta ili u brojnim, detaljno i moderno uređenim kućama ili apartmanima za odmor.

Posjet najsjevernijoj točki Hrvatske

Kada ste već ovdje, posjetite i najsjeverniju točku Hrvatske. Ona se nalazi u mjestu Žabnik, uz Muru. Lako ćete pronaći oznaku za najsjeverniju točku, a zatim posjetite Mlin na Muri i Mlinarsku hižu i saznajte još malo o međimurskoj tradiciji. U Mlinarskoj hiži možete pogledati interaktivnu Etnografsku zbirku koja prikazuje život jednog mlinara, a poslije uz šum rijeke Mure popiti piće i isprobati međimursku gibanicu.

Program Dana turizma sadrži za svakog ponešto, baš kao i Međimurje. Osim Povorke starih običaja i zanata, posjetiteljima koji stižu na izlet u Međimurje bit će svakako zanimljiva i Klasika uz Muru te Murakon, čitanje poezije uz Muru. Više informacija pratite na Facebook stranici Visit Sveti Martin.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju