S potresima se nažalost većina nas dobro upoznala pa taj razorni fenomen ne treba posebno predstavljati. Sa znanstvenog stajališta, radi se o iznenadnom oslobađanju energije u Zemljinoj kori, što izaziva seizmičke valove koji putuju prema površini i izazivaju vibracije tla. I dok su neki potresi bezazleni, drugi ruše ogromne zgrade kao od šale, potapaju brodove i izazivaju tsunamije.

Mjesto nastanka potresa u dubini Zemlje naziva se hipocentar ili žarište potresa. Ono može biti neposredno ispod površine pa sve do dubine od 750 km - potres s dubljim žarištem do sada nije zabilježen. Potresi se događaju duž granica tektonskih ploča, najčešće na mjestima gdje se one sastaju, a glavni uzrok njihovog gibanja je strujanje u Zemljinoj unutrašnjosti koje nastaje zbog temperaturne razlike između vruće Zemljine jezgre i hladnije površine.

Potres vibrira od hipocentra na sve strane različitim valovima. Na Zemlji se godišnje zabilježi više od milijun potresa, uglavnom nezamjetljivih za ljudska osjetila – a 20 do 30 potresa godišnje uzrokuje ljudske žrtve. No pitamo se, mogu li se potresi osjetiti i u avionu?

Avion Zanimljivosti Odgovori na "avionska" pitanja koji sve zanimaju: Razjašnjavamo vječne misterije o sigurnosti na letu

"Kada seizmički valovi napuste Zemljinu koru i prođu kroz atmosferu pretvaraju se u zvučne valove. Međutim, budući da su ti valovi obično ispod raspona zvuka koji ljudi mogu čuti (ispod 20 Hertza), ostaju neprimijećeni", objašnjavaju znanstvenici na scienceabc.com i dodaju kako zvuk tutnjave koji čujemo tijekom potresa izazivaju seizmički valovi koji se kreću kroz čvrsti materijal, poput kamenja ili betona.

Valovi postupno gube svoju energiju tijekom vremena i udaljenosti, a zbog toga im i intenzitet slabi dok putuju medijem kao što je zrak. Zato primjerice, zbog takve prirode vala, možemo dobro čuti predavača ako sjedimo u prvom redu do njega, a u zadnjem redu će zvučati tiše.

Saba - 4 Putovanja Tu slijeću avioni? Mini pista na rubu otoka duga svega 400 metara

Dakle, čak i da seizmički valovi uspiju prijeći udaljenost od otprilike 11 kilometara, odnosno visinu na kojoj avioni obično lete, oni bi bili toliko prigušeni da ih ne biste čuli od brundanja motora letjelice, a kamoli osjetili vibracije poput onih na zemlji. Stoga, najsigurnije mjesto za vrijeme potresa je upravo zrakoplov, pod uvjetom da leti, odnosno da je u zraku. 

Najstrašnija na svijetu: Žičara za dvoje koja je noćna mora za klaustrofobične Telecabina Sassolungo - 6 Telecabina Sassolungo - 5 Telecabina Sassolungo - 4 +2 Telecabina Sassolungo - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju