Nastao prije 300 godina, indijski Jantar Mantar u Jaipuru kompleks je ogromnih astronomskih alata koji radi i danas. To čudesno mjesto  koje na prvi pogled izgleda poput vrta s neobičnim skulpturama, neki nazivaju i tajanstvenim vratima Indije prema zvijezdama.

Kompleks na otvorenom ispunjen je trokutastim zidovima i stepenicama koje nikamo ne vode, a u usporedbi s gradskom palačom koja ga okružuje, ili hramovima Govind Dev Ji i Hawa Mahal u blizini, djeluje skromno bez bogatih ukrasa.

Zbirka od 20 znanstvenih skulptura, odnosno jantri koje mogu mjeriti položaj zvijezda i planeta te precizno odrediti vrijeme, podsjećaju na predimenzionirane geometrijske alate. Ta genijalna arhitektonska rješenja služe za razumijevanje astronomije, kao i u tradicionalnoj hinduističkoj astrologiji za izradu natalnih karata i predviđanje povoljnih datuma za važne događaje.

1727. godine vladar Sawai Jai Singh odlučio je projektirati Jaipur na temelju principa Vastu Shastre, koji se oslanjaju na prirodu, astronomiju i astrologiju. Došao je na ideju izrade alate za savršeno usklađivanje arhitekture sa zvijezdama, kao i predviđanje vremenskih prilika prvenstveno radi poljoprivrede.

Nakon što je poslao istraživačke timove diljem središnje Azije i Europe kako bi prikupili podatke, Sawai Jai Singh je otkrio nepodudarnosti među očitanjima instrumenata što su se naširoko koristili. Kako bi alati bili precizniji, dao ih je izraditi u većim dimenzijama, od mramora i lokalnog kamena kako bi bili otporniji na vremenske uvjete. Saznanja je iskoristio za izgradnju pet vanjskih zvjezdarnica u Jaipuru, Delhiju, Ujjainu, Varanasiju i Mathuri.

Zvjezdarnica u Jaipuru, dovršena 1734., najveća je i najkompleksnija u Indiji, a prepoznao ju je i UNESCO te upisao na popis vrijedne baštine jer predstavlja inovacije u arhitekturi, astronomiji i kozmologiji te spaja učenja i tradicije iz zapadne, bliskoistočne, azijske i afričke kulture.

Na sanskrtu, jantar znači instrument, a mantar označava kalkulator, tako da svaka jantra u kompleksu ima matematičku ulogu. Dok sunčani satovi pokazuju lokalno vrijeme i točno određuju položaj sunca na hemisferi, drugi instrumenti mjere kretanje zvijezda i planeta.

Golemi ekvinocijski sunčani sat nazvan Samrat Yantra najlakše je uočiti: trokutasti zid od 27 metara ima dvije tanke, polukružne rampe koje se šire poput krila. Sjena koja se pomiče po milimetar svake sekunde pokazuje točno vrijeme.

Jai Prakash prati kretanje sunca kroz indijske vedske horoskopske znakove. Izgleda poput zdjele u zemlji i predstavlja obrnutu kartu neba, a sićušna metalna ploča obješena na žicu baca sjenu koja pokazuje položaj zvijezde ili planeta.

Jantar Mantar možda ne izgleda kao autohtona arhitektura, ali kada ga pažljivo pogledate, oblici i materijali podsjećaju na indijsku arhitekturu te predstavlja puno više od povijesnog spomenika kojeg vrijedi razgledati nađete li se u Jaipuru.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju