Galerija
U starogrčkom mitu, u lovor se pretvorila nimfa Dafne u pokušaju da pobjegne od Apoponove ljubavi, a on ga, shrvan jer je ostao bez svoje ljubavi, učinio zimzelenim. Tako je lovor davno postao simbol besmrtnosti, a kroz povijest njegova je „plemenita“ simbolika pobjedu, čast i mudrosti. U antičkoj Grčkoj i Rimu, vijenci od lovorovih grančica krasili su glave vojskovođa, pjesnika, atleta i careva, ali i danas su često vizualno rješenje nagrada i priznanja, pa i riječ laureat označava njihova dobitnika.
Bakalaureat (baccalaureus), osim što kod nas označava akademski stupanj, u engleskome je sačuvao i značenje neženje – jer se prema srednjovjekovnom uvjerenju onaj koji se želio posvetiti znanju i učenju nije smio ženiti kako bi zadržao fokus na važnijim stvarima. Pobrati slavu znači isto što i pobrati lovorike, a lovrorov ili lovor-vijenac, koji su nosili Julije Cezar, Petrarca, Tasso i Napoleon izraz je najviše časti.
Lovor je grmoliko stablo iz porodice Lauraceae, koje može narasti i do 15 metara visine, a iako je vjerojatno na europsko tlo stiga iz Azije, posebno se udomaćio na Mediteranu, pa je i u našim krajevima uobičajen i čest.
Lovran je po lovoru i dobio ime, a njegovi su stanovnici u povijesti od njega i živjeli - brali su i prodavali listove, plodove i pripremali razne pripravke.
U narodnoj medicini lovor se koristio protiv probavnih smetnji, za bolji imunitet, za zdravlje mišića i zglobova, protiv sresa i umara, ali i za njegu kose i kože. Danas znamo da je bogat antioksidansima te spojevima koji imaju antiseptički i antibakterijski učinak.
Lovor se i danas koristi u biljnoj medicini, a najčesće se priprema čaj od lišća, sirup (protiv kašlja), tinktura za vanjsku primjenu kod reume i upala mišića, a kod bolova u zglobovima i mišićima preporučuje se lovorova mast.
Lovor stoljećima ima i važno mjesto u gastronomiji. Iako se uglavnom njegovo lišće ne jede jer je žilavo i tvrdo, često se dodaje u jela za vrijeme kuhanja kako bi im poboljšao okus. Stavlja se u juhe, umake, variva, pečenja, marinade i zimnice, a dobar gulaš bez njega je nezamisliv.
Često se može čuti i mit o njegovoj otrovnosti, ali običan lovor, Laurus nobilis nije otrovan, iako neke druge vrste, poput lovor-trešnje jesu. Ipak može izazvati alergijske reakcije na koži, a njegova se konzumacije ne preporučuje trudnicama i djeci.
Bez obzira na poplavu: Cesta na kojoj promet ide i kada je voda do koljena