Galerija Lovor, simbol besmrtnosti i slave - 6 2 Lovor, simbol besmrtnosti i slave - 5 2 Lovor, simbol besmrtnosti i slave - 4 2 Lovor, simbol besmrtnosti i slave - 3 2 Snažnog mirisa i još snažnije simbolike, lovor ili lovorika već tisućama godina nosi značenja koja nadilaze i njegovu vazdazelenost. Aromatičan i ljekovit, koristio se i još se koristi u narodnoj medicini i kulinarstvu, a imao je veliko značenje i u mitologiji i povijesti i još živi u suvremenoj kulturi, znanosti, jeziku…

U trendu Turske mahune Tope se u ustima Ovako to rade Turci: Recept za najslasnije mahune koje ćete pojesti ove sezone Genova - 14 Genova u sjeni drugih Pesto, uspinjače i nezaboravne panorame: Najpodcjenjeniji talijanski grad koji nas je osvojio na prvu Varivo od leće Tjedni jelovnik Kad je frižider "poluprazan": 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se rade "od ničega"

U starogrčkom mitu, u lovor se pretvorila nimfa Dafne u pokušaju da pobjegne od Apoponove ljubavi, a on ga, shrvan jer je ostao bez svoje ljubavi, učinio zimzelenim. Tako je lovor davno postao simbol besmrtnosti, a kroz povijest njegova je „plemenita“ simbolika pobjedu, čast i mudrosti. U antičkoj Grčkoj i Rimu, vijenci od lovorovih grančica krasili su glave vojskovođa, pjesnika, atleta i careva, ali i danas su često vizualno rješenje nagrada i priznanja, pa i riječ laureat označava njihova dobitnika.

Bakalaureat (baccalaureus), osim što kod nas označava akademski stupanj, u engleskome je sačuvao i značenje neženje – jer se prema srednjovjekovnom uvjerenju onaj koji se želio posvetiti znanju i učenju nije smio ženiti kako bi zadržao fokus na važnijim stvarima. Pobrati slavu znači isto što i pobrati lovorike, a lovrorov ili lovor-vijenac, koji su nosili Julije Cezar, Petrarca, Tasso i Napoleon izraz je najviše časti.

Lovor je grmoliko stablo iz porodice Lauraceae, koje može narasti i do 15 metara visine, a iako je vjerojatno na europsko tlo stiga iz Azije, posebno se udomaćio na Mediteranu, pa je i u našim krajevima uobičajen i čest.

Lovran je po lovoru i dobio ime, a njegovi su stanovnici u povijesti od njega i živjeli - brali su i prodavali listove, plodove i pripremali razne pripravke.

U narodnoj medicini lovor se koristio protiv probavnih smetnji, za bolji imunitet, za zdravlje mišića i zglobova, protiv sresa i umara, ali i za njegu kose i kože. Danas znamo da je bogat antioksidansima te spojevima koji imaju antiseptički i antibakterijski učinak.

Lovor se i danas koristi u biljnoj medicini, a najčesće se priprema čaj od lišća, sirup (protiv kašlja), tinktura za vanjsku primjenu kod reume i upala mišića, a kod bolova u zglobovima i mišićima preporučuje se lovorova mast.

Lovor stoljećima ima i važno mjesto u gastronomiji. Iako se uglavnom njegovo lišće ne jede jer je žilavo i tvrdo, često se dodaje u jela za vrijeme kuhanja kako bi im poboljšao okus. Stavlja se u juhe, umake, variva, pečenja, marinade i zimnice, a dobar gulaš bez njega je nezamisliv.

Često se može čuti i mit o njegovoj otrovnosti, ali običan lovor, Laurus nobilis nije otrovan, iako neke druge vrste, poput lovor-trešnje jesu. Ipak može izazvati alergijske reakcije na koži, a njegova se konzumacije ne preporučuje trudnicama i djeci.

Bez obzira na poplavu: Cesta na kojoj promet ide i kada je voda do koljena Poyang - 5 Poyang - 4 Poyang - 3 +2 Poyang - 2