Humphrey Bogart i Ingrid Bergman nisu u jeku drugog svjetskog rata otputovali u Maroko kako bi snimili kultnu Casablancu.

Od svih mjesta na svijetu, producenti su odlučili ispričati cijelu priču na filmskom setu u Burbanku u Kaliforniji. Jedino je scena rastanka snimljena na lokaciji – u Zračnoj luci Van Nuys u Los Angelesu.

Zašto se filmovi ne snimaju u mjestu radnje same priče, pitate se? Katkad je željeno mjesto nedostupno ili je – preskupo.

Naime, često puta se više isplati izgraditi realnu repliku nekog mjesta – a pogotovo ako je planirano višetjedno snimanje na lokaciji, nego platiti dozvolu za originalnu lokaciju.

I Gladijator 2 sniman je na Malti I Gladijator 2 sniman je na Malti (Foto: Shutterstock)

Gladijator na Malti

Ne čudi stoga što scene bitaka u Gladijatoru nisu snimane u rimskom Koloseumu – nisu uopće snimane u Italiji. Prizori drevnog Rima ovjekovječeni su za filmsko platno na Malti.

Sedam mjeseci građena je replika ovog svjetskog čuda u Kalkari, a u što je utrošeno milijun američkih dolara. Ridley Scott potom je film na Malti snimao oko pet mjeseci.

I za nastavak ovog filma – Gladijator 2 – a koji u svjetska kina dolazi u studenom 2024. godine, također se snimalo na Malti, točnije na najvećoj europskoj utvrdi Ricasolli.

Dobar, loš, zao i brojni westerni nisu snimani na američkom zapadu već u španjolskoj Almeriji Dobar, loš, zao i brojni westerni nisu snimani na američkom zapadu već u španjolskoj Almeriji (Foto: Profimedia.hr / Shutterstock)

Izmišljeni dvorci u Hrvatskoj

Katkad stvarno stanje na terenu ne odgovara scenarističkoj i redateljskoj viziji, pa filmski studiji koriste CGI tehnologiju.

Uz pomoć računalno generiranih prikaza na otoku Korčuli „osvanulo“ je monumentalno zdanje s raskošnim vrtom po imenu Zbrka, a u kojem se rasplitala radnja Sivog čovjeka u režiji braće Russo.

Koje su to filmovi u kojima nas je Hollywood slagao, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Vjerojatno ste ih puno puta vidjeli, a da ni ne znate: Filmske lokacije na kojima se snima "svaki drugi" film Filmske lokacije - 1 Filmske lokacije - 2 Filmske lokacije - 3 +1 Filmske lokacije - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju