The Grey Man (Sivi čovjek) u režiji braće Russo nova je akcijska poslastica na Netflixu koja je snimljena prema istoimenom romanu Marka Greaneya. Ova streaming platforma u njega je utrošila rekordnih 200 milijuna dolara, čime je The Grey Man postao najskuplji film snimljen za Netflix.


Dobar dio tog novca otišao je zvjezdanoj ekipi, koju predvode filmske zvijezde Ryan Gosling i Chris Evans, ali i CGI tehnologiji, koja je olakšala snimanje akcijskih potjera, eksplozija i drugih adrenalinskih aktivnosti u ovom špijunskom filmu.

CGI je upotrijebljen i kako bi u Hrvatskoj "osvanulo" monumentalno zdanje s raskošnim vrtom po imenu Zbrka u kojem se raspliće radnja Sivog čovjeka. I dok je većina Hrvata na prvi pogled znala da takvog dvorca nema u Lijepoj Našoj, stranci ga traže na Googleu.

"Upravo sam pogledao film i zapitao se je li to pravi dvorac u Hrvatskoj. Pokušao sam guglati, ali ništa nisam pronašao", napisao je na Redditu korisnik pod nadimkom Round Baker 112.

Ovaj komentar ne čudi s obzirom na to da je u filmu jasno naglašeno da se završni dio održava u dvorcu Zbrka na otoku Korčuli u Hrvatskoj. Riječ je o pravom dvorcu – Château de Chantilly – koji se zapravo nalazi u Francuskoj, otprilike pedesetak kilometara sjeverno od Pariza.

Château de Chantilly u Francuskoj Château de Chantilly u Francuskoj (Foto: Shutterstock)

CGI magijom Château de Chantilly zalijepljen je na otočić na Velikom jezeru na Mljetu, a producenti su imali dovoljno smisla za humor, pa su dvorcu dali ime Zbrka, znajući da će zbuniti puno ljudi ovim potezom.

"Sad će netko pomisliti da se takav dvorac nalazi na Korčuli, kako piše na karti u filmu. Baš prava reklama. Naravno, u knjizi se dvorac nalazi u Francuskoj, ali opet je krivo jer u Normandiji baš i nema takvih dvoraca. Zašto je uopće morala biti Hrvatska kad se ne vidi ništa osim dvorca i kontinentalne šume?" pita se korisnik Level2 na Redditu.

Ivanu 2905 nije jasno zašto nisu mogli uzeti neku pravu lokaciju, nego francuski dvorac i napisati da je u Hrvatskoj. "Jesu američki holivudski režiseri toliko neuki, mogli su u Trakošćanu snimat".

Vons 96 komentira da je bitno da nas se spominje: "Od toliko puno moćnijih europskih zemalja, produkcija je izabrala Hrvatsku".

Ne samo da film nije snimljen u Hrvatskoj već su i kadrovi drugih poznatih destinacija "lažirani". Scene u Bangkoku, Bakuu i Beču zapravo su snimljene u Pragu te dovršene u Los Angelesu. Riječ je o uobičajenoj praksi kojom se štede milijuni dolara tijekom snimanja visokobudžetnih projekata.

Vjerojatno ste ih puno puta vidjeli, a da ni ne znate: Filmske lokacije na kojima se snima "svaki drugi" film Filmske lokacije - 1 Filmske lokacije - 2 Filmske lokacije - 3 +1 Filmske lokacije - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju