Svi ste čuli za sedam svjetskih čuda, ali jeste li znali da je 2007. godine u Lisabonu izabrano novih 7 svjetskih čuda? Oni su redom Kineski zid, Koloseum, Petra, Chichen Itza, Machu Picchu, Taj Mahal i Kip Krista Iskupitelja, dok je velika piramida u Gizi dobila počasni status. O nekima od njih znate dosta, o nekima baš i ne, a svaki od njih predstavit ćemo kroz neke manje poznate činjenice. Danas krećemo u Rim!

Sagrađen za 10 godina

Gradnju je započeo car Vespazijan iz dinastije Flavijevaca, a dovršio ju je njegov sin Domicijan osam godina poslije. Gradilo ga je čak 60 tisuća robova, a završen je 80. godine naše ere.

Kruha i igara

Svi stari Rimljani imali su pravo besplatnog ulaska u Koloseum, a za vrijeme spektakla dijelila se i hrana. Festivali su trajali dugo, neki i do 100 dana, tako da su se ovdje nekad odvijale i prave bakanalije.

Gladijatori i zvijeri

Procjenjuje se kako je u areni za vrijeme borbi život ukupno izgubilo više od pola milijuna ljudi i više od milijun životinja.

Koloseum Koloseum (Foto: Getty Images)

Prirodne katastrofe

S vremenom su Koloseum uništile mnoge prirodne katastrofe. Potresi iz 847. i 1231. godine napravili su najviše štete i „najzaslužniji“ su za današnji izgled arene.

Razlog gradnje

Smatra se da postoje tri razloga za gradnju ove fantastične građevine – dar Rimljanima od dinastije Flavijevaca u svrhu postizanja veće popularnosti, ugošćivanje raznih zabavnih događaja te pokazivanje rimske sposobnosti građenja svijetu.

Rekord za Guinnessa

Koloseum je svoje mjesto našao i u najslavnijoj knjizi rekorda. Tamo je završio kao najveći amfiteatar na svijetu, duljine 189 metara, širine 156 metara i prostora većeg od 24 tisuće metra kvadratna.

Stari rimski epigram

„Dok Koloseum stoji, stajat će i Rim, kad Koloseum padne, past će i Rim. Kad padne Rim, past će i svijet.

Kapacitet

Borbe su se održavale pred 60 tisuća ljudi, od kojih je 10 tisuća stajalo (stajaća mjesta). Također, napravljeno je i 76 ulaza, pa čak i pokretni krov koji je štitio gledatelje od velikih vrućina!

Istrebljenje vrsta

Zbog životinja koje su dovođene i ubijane u Koloseumu u jednom trenutku Nil je ostalo bez nilskih konja. Također, neke životinjske vrste nestale su u potpunosti s lica zemlje, a uništen je i narušen životinjski svijet sjeverne Afrike i Mediterana.

Turizam

Godišnje gotovo 4,2 milijuna turista posjeti Koloseum. Primjera radi, to je kao da svi stanovnici Hrvatske u jednoj godini obiđu taj rimski spomenik kulture.

Jeziva istina iza željeznih cipela: Spomenik koji bi svi trebali vidjeti! Cipele na obali Dunava - 1 Cipele na obali Dunava - 3 Cipele na obali Dunava - 2 +0 Cipele na obali Dunava - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju