Dvorac Schonenberg u Laekenu, samo pet kilometara od Grand Placea i strogog centra Bruxellesa, administrativna je rezidencija belgijskoga kralja i kraljevske obitelji. Nalazi se u kraljevskom parku koji dijeli s Palačom nacije, sjedištem saveznog parlamenta. Osim što se u njoj nalaze kabineti i uredi, u briselskoj palači organiziraju se sastanci, primanja, domjenci i razne druge aktivnosti kraljevske obitelji.

Dvorac Schonenberg u Laekenu izgrađen je između 1781. i 1785. godine na inicijativu austrijskih nadvojvoda i generalnih guvernera Nizozemske, Marije-Christine od Austrije i Albrechta od Saske-Teschena i na temelju nacrta francuskog arhitekta Charlesa de Waillyja.

Veličanstveni "stakleni dvorac"

Nadvojvode su bili prisiljeni napustiti dvorac nakon Francuske revolucije, a od rušenja ga je 1803. godine spasio Napoleon Bonaparte jer ga je htio pretvoriti u svoju rezidenciju. Potom je pripao Kraljevini Nizozemskoj, a belgijski kralj Leopold I. uselio se u Laeken 1831. godine.

On nije značajnije intervenirao u dvorac, ali njegov nasljednik, kralj Leopold II., zanesen urbanističkim planiranjem i zaljubljen u arhitekturu, itekako je ostavio svoj trag. Arhitekti Alphonse Balat, Henri Maquet i Charles Girault zaslužni su za veličanstveni kompleks staklenika. Kraljevski staklenici u Laekenu nadahnuli su i novu belgijsku arhitekturu tog vremena, a njihov se utjecaj proširio, zajedno sa secesijom, po čitavom svijetu.

Monumentalni kraljevski staklenici u Laekenu izgrađeni su između 1874. i 1895. godine, u vrijeme kada su staklo i metal kao građevinski materijali bili još prilično novi, pa je čitav projekt izazvao puno pažnje i bio smatran pravim remek-djelom. Kompleks staklenika izgleda kao veličanstveni stakleni dvorac s paviljonima, staklenim kupolama i širokim arkadama, čija je unutrašnjost – prava pravcata džungla. Leopold II., naime, želio je staklenikom pokazati i svoju kolonijalnu moć, pa se u bajkovitim prozirnim dvoranama nalaze razne egzotične biljke iz cijelog svijeta.

Egzotična džungla 

Ukupna tlocrtna površina grijanog kompleksa staklenika velika je dva i pol hektara. Podijeljena je na 36 paviljona i organizirana u tri glavne zone. Glavni staklenici, Embarcadère, Kongo i Zimski vrt, povezani su cvjetnim hodnicima, dugim i više stotina metara. Kompleks čine i brojni manji staklenici, galerije, prolazi i velika oranžerija.

Zimski vrt bio je prvi staklenik u laekenskom kraljevskom vrtu, a i danas se koristi za domjenke. Na stropu visokom oko 25 metara ističe se ukrašena staklena kupola, a visoke biljke koje u njemu rastu ovdje su još od vremena kralja Leopolda II. Staklenik Kongo ipak nije mogao održati živima biljke iz Konga, pa danas u njemu rastu biljke suptropskog pojasa. Ali nisu mogli preživjeti klimu Belgije. Staklenik Embarcadère dizajniran je za smještaj kraljevih gostiju, a ozelenjen je uglavnom biljkama iz Azije. U Oranžeriji se nalazi najveća kolekciju kamelija na svijetu - čak 296 različitih sorti.

Kraljevski staklenici otvoreni su za javnost tri tjedna svake godine, i to u proljeće, kada najviše je najviše biljaka u cvatu. Ove godine Kraljevski staklenici u Laekenu otvoreni su za javnost od 26. travnja do 20. svibnja (zatvoreni ponedjeljkom, osim državnog praznika 20. svibnja). 

Mjesto koje ne smijete preskočiti kad ste na Siciliji: Selo i dvorac uklesani u stijenu i - zaustavljeni u vremenu Sperlinga, Sicilija - 1 Sperlinga, Sicilija - 15 Sperlinga, Sicilija - 14 +12 Sperlinga, Sicilija - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju