Na sjeveru Pakistana u okrugu Gilgit nalazi se jedna od najopasnijih cesta na svijetu. Riječ je o makadamskom putu dugom 14,1 kilometar na planini Haramosh koji povezuje mjestašca Sassi, Dache i Khaltaro, a koji često nazivaju Khaltaro Valley Road.

Ne samo da je cesta neravna i uska već i prolazak po njoj otežava visina. Cesta u Sassiju, naime, započinje na nadmorskoj visini od 1400 metara, a u Khaltaru završava na 2557 metara. Što se penjete više, to cesta postaje zahtjevnija i teža za vožnju.

Na njoj se nalazi i stotinjak zavoja, koji dodatno otežavaju cijelo iskustvo iza volana. Ne preporučuje se da sjedate u auto i vozite se ovim putem ako niste iskusan vozač. Obavezno biste trebali imati i vozilo s pogonom na četiri kotača.

Skloni ste vrtoglavicama? Radije preskočite Khaltaro Valley Road. Izbjegavajte i ovaj dio Pakistana kada pada kiša, snijeg ili puše jak vjetar jer to dodatno otežava stanje na već i ovako opasnoj cesti, koja prati rijeku Darhan.

Lokalno stanovništvo kaže da će vam pogled na okolicu s te ceste oduzeti dah, ali ako se nađete na njoj, ne gledajte nigdje osim ispred sebe jer bi vam mogla izbiti posljednji dah iz vaših pluća.

Kako to izgleda kada se autom provozate po najopasnijim dijelovima ceste Khaltaro Valley, pogledajte u videu Adnana Alama Awana na YouTubeu.

Najopasnija cesta na svijetu: Vijugavo čudo gradnje na kojem je svaki metar posebna avantura Yungas cesta - 8 Yungas cesta - 7 Yungas cesta - 5 +4 Yungas cesta - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju