Ova zemlja na sjeveru kontinenta koju mnogi obožavaju zbog prirodnih ljepota, čudesnih fjordova i prekrasnih krajolika, ima štošta ponuditi i u drugom smislu. Točnije, imat će, jer su pred njom otvorenja brojnih atrakcija zbog kojih ćete u skorašnjoj budućnosti poželjeti otići u Norvešku!

Novi Munchov muzej u Oslu

Norveški slikar Edvard Munch, jedan je od od najznačajnijih umjetnika svih vremena, a novi muzej u glavnom gradu će ponuditi živopisno i suvremeno umjetničko iskustvo. Bit će jedan od najvećih posvećenih jednom umjetniku, a njegova djela bit će prikazana kroz tri stalne izložbe, što znači da će oko nevjerojatnih 28 tisuća djela, uključujući i slavni „Krik“ biti neprestano izloženi. Dobra je vijest da će u muzeju biti organizirane i izložbe drugih autora, pa ćete tako jednim posjetom, ako imate vremena i volje, moći razgledati 11 izložba na 7 katova! No, to nije sve – ovdje je u planu i održavanje koncerata, večeri čitanja, ali i raznih radionica. I sve to uglavnom, će biti dostupno – od ove godine.

Muzej posvećen kitovima u Vesteralenu

Ovaj muzej koji će biti napravljen na otoku Andoya, konstrukcijom će podsjećati na kita, a ujedno će biti i jedno od najboljih mjesta na svijetu za promatranje kitova. Muzej će biti i promatračnica kitova, a imat će i edukativni karakter. S njegovog krova promatrat će se kitovi, dok će unutra biti veliki izložbeni prostori koji će vas naučiti i više o kitovima, no što vjerojatno želite i znati. Naravno, čekat će vas i kafić i suvenirnica, a u svemu tome bit će moguće uživati od 2023. godine.

Najveći kit na svijetu: Atrakcija na europskom sjeveru koja bi iduće godine mogla postati svjetski hit The Whale by Dorte Mandrup - 5 The Whale by Dorte Mandrup - 4 The Whale by Dorte Mandrup - 1 +1 The Whale by Dorte Mandrup - 2

Planetarij Harestua u blizini Osla

Ovaj planetarij, kad se otvori ove ili sljedeće godine, bit će najveći astronomski objekat Sjeverne Europe. Smjestit će se u Hadelandu, novom umjetničkom centru Norveške, 45 kilometara od Osla, a nudit će razne aktivnosti, edukacije te predavanja o astronomiji i znanosti. Zapravo, na ovom mjestu već postoji objekt, ali tek će u budućnosti biti izgrađen spomenuti atraktivni planetarij.

Muzej nordijske umjetnosti Kunstsilo u Kristiansandu

U gradu Kristiansandu, točnije na otoku Odderoya koji pripada gradu, povijesni silosi pretvaraju se u moderni muzej. On će se prostrijeti na gotovo 10 tisuća kvadratnih metara, a predstavljat će modernu nordijsku umjetnost kroz niz stalnih i privremenih izložbi. Cilj je da Kunstsilo muzej postane jedan od vodećih muzeja u cijeloj Skandinaviji.

Putovanja (krstarenja) Havila

Kako će biti lijepo ukrcati se na ekološki najsavršeniji brod koji će spajati gradove Bergen i Kirkenes. Havila će ploviti čitave godine, duboko unutar fjordova ali i na otvorenom moru, pored strmih planina i malih otočića, te za vrijeme polarne svjetlosti, ali i ponoćnog sunca. Ovi moderni brodovi zastat će čak u 34 luke i pružiti mogućnost razgledavanja nekih od najljepših mjesta u Norveškoj, ali i uživanje u vrhunskoj lokalnoj kuhinji. Ako sve bude prema planu, plovidba će započeti ove godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju