William Hanson, jedan od najvećih britanskih stručnjaka kad je riječ o lijepom ponašanju, na svojem Instagramu savjetuje kako biti uglađen u najrazličitijim situacijama – od odijevanja do manira za stolom. U jednoj od objava donosi video kako pristojno jesti masline i dodaje kako je upravo jedna od najvećih dilema što napraviti s košticom ako želimo biti uglađeni.

"Na internetu postoji puno besmislica o tome kako se jedu masline. Ako vam je netko rekao da je pristojno ispljunuti košticu na vilicu, onda ne zna o čemu govori", upozorava William i objašnjava kako je ispravan način probosti maslinu čačkalicom, skinuti je prstima i staviti u usta. Košticu pljunite u ruku tako da drugom rukom zaklonite onu u kojoj se nalazi koštica.

Britanski stručnjak za pravila lijepog ponašanja savjetuje i da je jedna od najvećih pogrešaka za stolom uživanje u hrani s otvorenim ustima.

"Siguran sam da znanstvenici imaju objašnjenje zašto hrana ima bolji okus ako žvačemo s otvorenim ustima. U Aziji se hrana srče kako bi se usisao zrak koji pojačava okus, no na Zapadu nije običaj tijekom jela otvarati usta i pokazivati njihov sadržaj poput kakve miješalice za beton", ispričao je Hanson.

Na popisu onoga što nikada ne bismo trebali činiti u restoranu jest ostavljanje mobitela na stolu jer su leglo bakterija, ali i zbog toga što je bavljenje porukama ili društvenim mrežama tijekom druženja izrazito nepristojno.

Jedno od dobrih starih pravila koje ne izlazi iz mode jest i držanje laktova na stolu, koje je zabranjeno. Ne samo da laktovi na stolu ne izgledaju lijepo nego i smetaju susjedima za stolom. Dok ih ne koristimo za jelo, ruke je najpristojnije držati u krilu.

Jedina prihvatljiva hrana koju možemo jesti u hodu, savjetuje Hanson, jesu mentol bomboni. Hranu zbog koje mrvimo dok hodamo gradom bolje je pojesti dok sjedimo na klupi. Tako je i manji rizik da se uprljamo.

Na popisu je zabranjenog ponašanja za stolom i rezanje hrane vilicom umjesto nožem, čačkanje zubi prstima, kao i lizanje prstiju – koliko god hrana bila ukusna. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju