Dok neki najpoznatiju slavonsku "nesretnu" cestu A3 Zagreb – Lipovac smatraju opasnom zbog toga što je mjestimično sagrađena na mjestima gdje su bila groblja, stručnjaci tvrde da razlog nesreća može biti prometna hipnoza, odnosno umor koji nastaje na ravnim i dosadnim dijelovima prometnica.

Je li vam se ikada dogodilo da se ne možete sjetiti posljednjih 35 kilometara vožnje? Ako niste sigurni jeste li uočili prometne znakove, usporili ili ubrzali te koristili žmigavac, lako je moguće da ste iskusili hipnozu ceste, odnosno svojevrsni blagi trans

Monotone ceste usporavaju mozak, zbog čega funkcioniramo na autopilotu te nerijetko kasnimo s reakcijama. Pospanost, manjak koncentracije ili mentalna magla, lutajuće misli, zbunjenost, treptanje ili teški kapci neki su od simptoma prometne hipnoze. Na takvu pojavu ne utječe samo umor nego i okoliš. Studije su pokazale da pravilni drvored koji slijedi cestu drukčije djeluje na mozak od prometnice s brojnim izlazima, znakovima i građevinama.

Prometna hipnoza nije rezervirana samo za dugačka putovanja, nastupiti može i već nakon 20 minuta opuštene, monotone vožnje. Razlog tome leži u kretanju oka. Gledamo li netremice u jednakom smjeru bez skretanja pogleda, mozak počinje predviđati što ćemo vidjeti. Drugim riječima, mozak se prebacuje na opušteniji način rada.

Osjetite li kako tonete u opušteno stanje tijekom vožnje, najbolje je stati i prošetati se, udahnuti svježeg zraka i popiti kavu ili odspavati. Razgovor i pjevanje također pomažu da smanjite rizik od spavanja za volanom, baš kao i glasna glazba, otvoren prozor ili uspravljeno sjedalo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju