U blizini sela Cerne Abbas u Dorsetu u Engleskoj, "živi" 55 metara visok div uklesan u brdo. Plošni crtež gigantske figure, obrubljen bijelom kredom, podsjeća na iscrtan obris tijela s mjesta zločina, iako Div iz Cernea ima iscrtano i lice, rebra, bradavice i - proporcionalno golem spolni ud, a u desnoj ruci drži toljagu. Uklesan je u stijenu na strmom brijegu, a obrubi su mu zapunjeni smrvljenom kredom.

Podrijetlo crteža i njegova eventualna svrha nepoznati su do danas. Postoji više teorija o njegovu postanku i značenju, kao i o tome koga zapravo prikazuje. Najpopularnija nagađanja tvrde da da se radi o simbolu plodnosti ili grčko-rimskom bogu Herkulu, ili pak o ruganju vojniku i državniku Oliveru Cromwellu, a često se povezuje i s keltskim ili poganskim ritualima, dok postoji i legenda da se doista radi o opcrtanom obrisu tijela diva kojeg su ubili lokalni ljudi jer je terorizirao njihova sela.

U okviru recentnih istraživanja, započetih 2019., znanstvenici sa Sveučilišta Gloucestershire proučavali su uzorke krede korištene za opcrtavanje lika diva te su, zahvaljujući optički stimuliranoj luminiscenciji koja pokazuje kada su pojedina zrnca krede zadnji put bila izložena sunčevoj svjetlosti, došli do vremenskoga raspona unutar kojega je div mogao nastati.

Materijal uzet iz najdubljeg sloja, s oko 1 metar dubine, pokazao je da div nije mogao biti nacrtan prije 700. godine, ali ni nakon 1100., što znači da je napravljen u kasnom saksonskom razdoblju. Ovo potkrepljuje i pronalazak mikroskopskih puževa u kredi za koje je poznato da su u Englesku uneseni u srednjem vijeku.

Ovo je otkriće sve iznenadilo jer su arheolozi i povjesničari smatrali da je div nastao ili prije srednjega vijeka ili pak nakon njega. Također je pokazalo da teorije o njegovu pretpovijesnom ili rimskom podrjetlu ne drže vodu, a očigledno je da crtež ne prikazuje ni Cromwella.

Zanimljivo je da povijesni dokumenti sačuvani u obližnjoj opatiji Cerne, koja se tu nalazi od kraja 10. stoljeća - ne spominju diva sve do kraja 17. stoljeća, kada je nastao zapis crkvenog upravitelja koji izvještava o njegovu popravku. Neki zato misle da je sama opatija osnovana kako bi se preobratilo lokalno stanovništvo koje je štovalo anglosaksonskog boga zvanog 'Heil' ili 'Helith', a div u brdu mogao bi biti prikaz upravo toga poganskog božanstva.

Teorija koja se naslanja na ovu kaže da je div ucrtan u srednjem vijeku, ali da je onda bio zanemaren ili zatrpan i u svakom slučaju – zaboravljen, možda i nekoliko stoljeća, a da je onda nanovo otkriven. Međutim, arheolozi nisu pronašli nikakve dokaze o tome da je div bio namjerno prekriven. 

Od rugla do zaštitnog znaka malenog sela: Kuća u oblacima koja izgleda kao iz bajke Kuća u oblacima - 6 Kuća u oblacima - 5 Kuća u oblacima - 4 +2 Kuća u oblacima - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju